Witaminy z grupy B stanowią grupę związków chemicznych, które odznaczają się stosunkowo dobrą rozpuszczalnością w wodzie. Związki te są jednak nietrwałe i nie są magazynowane w organizmie człowieka (z wyjątkiem witaminy B12). Zwiększone zapotrzebowanie na witaminy z grupy B obserwowane jest m.in. w czasie rekonwalescencji po zabiegach, w okresie ciąży oraz karmienia piersią, a także podczas stosowania niektórych leków na problemy trawienne.

Witaminy B1, B3, B7, B8 oraz B12 są w niewielkiej ilości syntezowane w organizmie człowieka przez pewne rodzaje bakterii jelitowych. Nadmiar związków z grupy B jest wydalany przez organizm, dzięki czemu nie występuje ryzyko zatrucia. Przyjrzyjmy się bliżej naturalnym źródłom poszczególnych witamin wchodzących w skład grupy B.

Naturalne źródła witamin z grupy B

Witamina B pod różnymi postaciami występuje w pożywieniu. Wśród naturalnych źródeł tego związku wyróżnić należy:

  • witamina B1 (tiamina) – produkty zbożowe, rośliny motylkowate, mięso wieprzowe, fasola biała, mąka pszenna, soja,

  • witamina B2 (ryboflawina) – pyłek roślinny, produkty mleczne, jaja, grzyby, pietruszka, kiełki pszenicy, wołowina, wieprzowina,

  • witamina B3 (niacyna) – orzeszki ziemne, papryka czerwona, cielęcina, mięso królika, halibut, pstrąg,

  • witamina B5 (kwas pantotenowy) – grzyby, kalafior, wątroba, soja, jaja, drożdże piekarskie,

  • witamina B6 (pirydoksyna) – banany, sok pomarańczowy, chleb z całych ziaren pszenicy, gotowane ziarno sojowe, drożdże piekarskie,

  • witamina B7 (biotyna) – występuje w niewielkich ilościach w pożywieniu: w mleku, wątróbce, nerkach, żółtku jaj, kalafiorze, świeżym grochu, rodzynkach, drożdżach piwnych, soi,

  • witamina B9 (kwas foliowy) – w zielonych warzywach (szpinak, brokuły, brukselka, szparagi, sałata, kalafior), drożdże, żółtka jaj, wątróbka, otręby pszenne, chleb razowy, roślin strączkowe,

  • witamina B12 (kobalamina) – mięso wołowe, mięso drobiowe, podroby, ryby, owoce morza, jaja, mleko, sery.

Witamina B complex – kompletne źródło witamin z grupy B

Współcześnie pożywienie, a szczególnie żywność przetworzona, nie są w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania organizmu człowieka na związek, którym jest witamina B. Stąd też pojawia się konieczność właściwej suplementacji. Najlepiej zdecydować się na naturalny kompleks witamin (witamina B complex), który dostarczy wszystkich niezbędnych składników.

Naturalny suplement diety powinien zawierać kompleks witamin z grupy B oraz związki zwiększające przyswajalność witamin (cholina, inozytol i piperyna). Wówczas osoba przyjmująca preparat ma pewność, iż zawarte w nim składniki wchłoną się do organizmu, aktywując enzymy oraz pozytywnie wpływając na przyswajanie i syntezę innych witamin.

Wśród godnych uwagi suplementów diety, stanowiących aktywny biologicznie kompleks witamin z grupy B, należy wymienić produkt marki Cheers – Witamina B complex. Powstał on z wysokiej jakości składników, przy wykorzystaniu najnowszych technologii (m.in. Vcaps plus – wegetariańskie kapsułki, Clean Label). Preparaty marki Cheers produkowane są w Polsce, dzięki czemu przyjmując je, mamy pewność, że są one wykonane ze sprawdzonych naturalnych składników oraz przeszły wszystkie niezbędne testy dopuszczające je do sprzedaży na polskim rynku.

Więcej o witaminach, suplementach i marce Cheers na stronie cheers.com.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here