Wszystko, co trzeba wiedzieć o psychotestach dla kierowców

0
Wszystko, co trzeba wiedzieć o psychotestach dla kierowców

Podczas badania psychologicznego lekarze uwzględniają cechy i predyspozycje, które są niezbędne dla przyszłych kierowców zawodowych. W związku z olbrzymią odpowiedzialnością, którą niesie ten zawód, badania dla kierowców są przeprowadzane nie tylko przed zdobyciem prawa jazdy, ale także okresowo (co 5 lat). Badania dla kierowców można szybko wykonać na przykład w badania -kierowcow.warszawa.pl.

Kierowcy pojazdów uprzywilejowanych

Kierowcy pojazdów uprzywilejowanych, instruktorzy, egzaminatorzy i kierujący tramwajami muszą wykonywać badania psychologiczne co 5 lat do 65 roku życia. Po ukończeniu 65 roku życia kolejne badania dla kierowców należy wykonywać co roku.

Kto nie musi wykonywać badań psychologicznych?

Badań psychologicznych nie muszą wykonywać osoby, które starają się o prawo jazdy kategorii B przy czym wykorzystywać będą auto wyłącznie do celów służbowych. Testów psychologicznych nie muszą wykonywać także osoby, które chcą zostać operatorami wózków widłowych, suwnic, dźwigów, ładowarek, koparek, żurawi i wielu innych maszyn drogowych. Pomimo tego, że odgórnie nie ma tutaj narzuconych terminów wykonania badań psychotechnicznych, to pamiętać należy o tym, że termin takiego badania może wyznaczyć lekarz medycyny pracy.

Czy badania psychologiczne mają sens?

Psychologiczne badania dla kierowców mają przede wszystkim na celu dokładne sprawdzenie podstawowych predyspozycji danej osoby do kierowania autem. Badania kierowców służą oczywiście poprawie bezpieczeństwa na drodze. Osoby badane, dzięki testom mogą dokładnie poznać swoje możliwości oraz swoje mocne i słabe strony nad którymi trzeba popracować. Dzięki systematycznym badaniom można porównać stare wyniki z nowymi. Można także szybko sprawdzić jak prezentujemy się na tle innych kierowców, którzy są w identycznym przedziale wiekowym. Niestety poziom bezpieczeństwa na polskich drogach nie stoi na najwyższym poziomie, dlatego też wszelkie badania lekarskie i psychologiczne dla kierowców należy traktować bardzo poważnie.

http://www.englishmyway.pl/

Drabina aluminiowa Krause Safety

0
Drabina aluminiowa Krause Safety

Wybór odpowiedniej drabiny, to przede wszystkim odpowiedzialność za pracę swoją oraz swoich pracowników. Przy zakupie drabiny aluminiowej postaw na bezpieczeństwo i wygodę.
Jednostronna drabina Safety, wykonana z aluminium, zapewnia wysoki poziom higieny i bezpieczeństwa pracy, dzięki zastosowaniu sześciokrotnego nitowania połączeń stopni z podłużnicą oraz wykorzystania przegubów, wykonanych z 4SC, czyli jednego z tworzyw sztucznych, który w przypadku technicznych rozwiązań, zapewnia przede wszystkim stabilność.
Wysoko umieszczony pałąk zapewnia wsparcie dla szerokiej platformy, która wykończona jest antypoślizgowym materiałem, zapewniającym również bezpieczeństwo przy wchodzeniu i schodzeniu z drabiny. Antypoślizgowy materiał zastosowano także na powierzchni stopni, dlatego użytkowanie drabiny, nawet na dworze, podczas deszczu, będzie bezpieczne. Dodatkowo każdy ze szczebli został odpowiednio wyprofilowany – stopnie o głębokości 80 mm zapewniają bezpieczne stanie i wygodne użytkowanie. Dla maksymalnej stabilności drabiny zastosowano także antypoślizgowe stopki.
Produkt dostępny jest w pięciu wariantach, różniących się od siebie liczbą stopni oraz zasięgiem pracy (od 4 szczebli, które gwarantują 2,9 m zasięgu pracy, aż po 8 szczebli, gdzie zasięg pracy wynosi aż 3,7 m). Drabina została wykonana zgodnie z normą EN- 131, która dotyczy wymagań, badań oraz oznakowań drabin, a jej maksymalna wytrzymałość, określona została, jako 150 kg. Drabina aluminiowa Krause Safety, będzie doskonałą propozycją dla każdego, kto ceni sobie wysoką jakość wykonania produktów oraz dbałość o bezpieczeństwo w czasie prac remontowych, czy też podczas codziennych prac gospodarczych.
Dodatkową zaletą drabiny są zastosowane przy jej projektowaniu rozwiązania, które doskonale wpisują się w potrzeby klientów.
Drabina ma dużą, zintegrowaną z pałąkiem, ergonomiczną półkę z zaokrąglonymi krawędziami i hakiem na wiadro. Półka przydatna jest zwłaszcza przy pracach domowych, remontowych czy gospodarczych – na półce można umieścić potrzebne do pracy narzędzia, przybory, a także środki czystości. Do drabiny można dokupić wiadro zintegrowane z systemem MultiGrip.

http://www.wypaplani.pl/

Wino do potraw

0
Wino do potraw

Wino jak wiemy dodaje potrawom bardzo smaku. Bardzo często wino podaje się do bigosu. Na co dzień nie kupujemy wina i nie dodajemy go do potraw ale warto skorzystać go do niektórych potraw. Obecnie bardzo dużo potraw zaczyna się gotować na parze. Oczywiście żywność gotowana na parze zawiera bardzo dużo witamin, wartości odżywczych. Metoda gotowania na parze najczęściej sprawdza się podczas gotowania niektórych warzyw. Bardzo dobre są gotowane na parze ziemniaki brokuły, marchew. Oczywiście bez użycia wody gotujemy także kasze, ryże oraz tradycyjne kluski na parze. Jeśli zamierzamy gotowanie na parze wtedy należy zaopatrzyć się w naczynie czyli parowar. Bez względu na to w czym gotujemy musimy wiedzieć aby produkty nie stykały się z wodą. Dlatego tez nalewamy wody tylko kilka centymetrów na dnie. Natomiast jeśli chcemy nadać potrawie smaku wtedy posypujemy ja różnymi przyprawami. Nigdy nie solimy gotowanych produktów na parze. Można dodać odrobinę soli dopiero na talerzu. Do wody można dolać odrobinę wina.

http://www.mitomamka.pl/

Okonomyaki.

0
Okonomyaki.

Trafiła w moje ręce swego czasu książka Marcina Bruczkowskiego, pt.: „Bezsenność w Tokio”. Autor przebywał w Japonii kilka lat i postanowił podzielić się swymi przeżyciami z czytelnikami. Życie codzienne, mieszkanie, praca, kuchnia orientalna i zwyczaje. Niby kraj wysokorozwinięty, a jednak zupełnie inny od naszego.Kuchnia orientalna jest przedmiotem zainteresowania wielu ludzi, zresztą mnie również interesuje, toteż szczególną uwagę zwróciłem na przepis na typową potrawę japońską o nazwie okonomyaki. Brzmi na pewno nieznajomo, ale wcale nie jest niemożliwa do przyrządzenia w każdym polskim domu. Nie omieszkałem oczywiście sam spróbować. Niby kuchnia orientalna, a jednak tak bliska sercu i wcale niezbyt skomplikowana. Ciasto składające się z wody, mąki i jajek, a do tego tuńczyk lub mięso z kurczaka, kapusta pekińska, kukurydza, cebula, sos sojowy, sos worchester, sól, pieprz i po wymieszaniu wszystkich składników, możemy smażyć z tego placki na patelni. W oryginale jeszcze były jakieś wodorosty, ale ja sobie je podarowałem. Jak zaznaczył autor ksiązki, potrawa ta najlepiej smakuje z zimnym piwem. Proszę mi wierzyć, kuchnia orientalna jest pyszna, a przynajmniej pyszna jest ta japońska potrawa o nazwie okonomyaki.

http://www.alejasztuki.pl/

Gdzie dobrze zjeść?

0
Gdzie dobrze zjeść?

Przyjeżdżając do innego miasta czy innego kraju, często nie zabieramy ze sobą zapasów żywności. Jest tyle obiektów do zwiedzania, że często nawet nie ma czasu, żeby sobie coś ugotować i zjeść. Musimy wówczas poszukać jakiegoś miejsca, gdzie będziemy mogli się najeść i kontynuować nasze wojaże. Najczęstszą kuchnię, jaką możemy spotkać, jest kuchnia orientalna.Idąc ulicą możemy spotkać wiele barów szybkiej obsługi, w których proponowana jest kuchnia orientalna. Nowe smaki i szybkość podania przyciągają turystów, jak i zaspokajają ich apetyt. Jednak kuchnia orientalna nie jest dostępna jedynie w barach, gdyż jej smaku możemy spróbować również w restauracjach. Kiedy nie mamy tyle czasu, żeby zjeść posiłek na miejscu i musimy jechać w dalszą drogę, kuchnia orientalna dostępna jest również na wynos. Jeżeli jednak kuchnia orientalna nie jest tym, co chcielibyśmy zjeść, możemy spróbować innego typu dań. Jednak dania chińskie, tajskie czy wietnamskie są dobre w smaku, sycące i łatwe do sporządzenia, dlatego ich sporządzenie nie zabiera dużo czasu. Możemy również skorzystać z gotowych dań w torebkach, w których również dostępna jest na przykład zupka chińska, nie koniecznie gorsza w smaku jak te, przyrządzane w barach szybkiej obsługi.

http://www.mediaelite.pl/

Gotowe sosy

0
Gotowe sosy

Niekiedy gotowe sosy smakują nie dość dobrze, wtedy warto jest podkręcić je szczyptą naszych ulubionych przypraw. Istnieją w sklepach takie przyprawy, które można kupić w stanie niedoprawienia, na czysto zjadane są czasem mdłe, co kłoci się trochę z samą ideą przypraw, jednak to ma sens wtedy, kiedy kupujemy na przykład sos pomidorowy jako przyprawę i dopiero później, zgodnie z życzeniem, nadajemy mu doskonały smak. Warto jest kupować takie właśnie przyprawy jeśli nam smakują i jeśli chcemy zostać wierni określonej marce. Wtedy będziemy mogli za każdym razem nadawać im specyficzny smak i nie znudzą nam się niemiłosiernie. Zależnie od tego, jak będziemy mieli nastrój na przykład, będziemy mogli zjeść sobie sos pomidorowy ostro doprawiony czosnkiem albo cebula i pieprzem, lub wszystkimi tymi przyprawami na raz, albo po prostu sos z grzybkami, które również możemy wyjąc sobie z zamrażalnika. Takie jedzenie z gotowców często bywa uznawane za niezdrowe, jednak warto wybierać takie produkty, które są pewne i zaoszczędzić na tym mnóstwo czasu.

http://www.babiniec-cafe.pl/

Kuchnia orientalna w wersji fit

0
Kuchnia orientalna w wersji fit

Kuchnia orientalna to między innymi kuchnia indonezyjska, która charakteryzuje się świeżymi rybami, owocami morza oraz mnóstwem warzyw. Dzięki tych produktom mieszkańcy regionu Indonezji zachowują wspaniałe zdrowie i rzadko kiedy cierpią na nadwagę. Dlatego też kuchnia orientalna indonezyjska to świetna propozycja dla wszystkich tych, którzy marzą o szczupłej sylwetce, ale zarazem kochają egzotyczne smaki.Kuchnia orientalna indonezyjska przez to, że bazuje na rybach, owocach morza i na aromatycznych przyprawach uchodzi za jedną z najciekawszych i do tego najzdrowszych kuchni w Azji. Dlatego też nikogo nie powinien dziwić fakt, tak bardzo rosnącej popularności tej kuchni w Polsce. Wbrew pozorom kuchnia indonezyjska nie jest zanadto skomplikowana. W rzeczywistości większość potraw w przygotowaniu jest najczęściej bardzo prosta, dzięki czemu są to pokarmy zdrowe. Ich sekret polega przede wszystkim na tym, że na te potrawy składają się wspaniałe, orientalne przyprawy, dzięki którym nawet pozornie skromne i proste danie potrafi zaskoczyć niejedno wybredne podniebienie. Kuchnia orientalna indonezyjska jest nie tylko kuchnią zdrową, ale i smaczną. Także jeśli mamy ochotę być fit w wersji orientalnej skosztujmy kuchni Indonezji.

http://www.twojafanaberia.pl/

A może chińszczyzna?

0
A może chińszczyzna?

Kiedy siedzimy w domu czy w pracy, często zdarza się, że burczy nam w brzuchu. Kiedy nie mamy akurat nic w lodówce, zastanawiamy się, co by tu można było zjeść. Czy iść do sklepu na zakupy, zamówić pizzę czy może zapytać się sąsiada lub sąsiadki czy nie ma przypadkiem czegoś dobrego? A może kuchnia orientalna?A może by tak spróbować czegoś nowego? Czego jeszcze nigdy nie jedliśmy? Obecnie powstaje dużo barów, gdzie głównym specjałem jest kuchnia orientalna. Bynajmniej, nie zawiera ona specjałów z psiego mięsa, jak to niektórym by zapewne przyszło do głowy, ale zawiera takie podstawowe mięsa jak kurczak, jagnięcina czy wołowina. Kuchnia ta jest również bardzo smaczna i mało jest osób, które nie są w stanie jej polubić. Z tego też powodu kuchnia orientalna może być sporządzona również w domu. Pojawiły się ostatnio na rynku przyprawy do potraw chińskich, makarony chińskie czy grzybki mun, ponieważ kuchnia orientalna jest coraz bardziej popularna w polskich miastach wśród prywatnych osób jak i przedstawicieli różnych restauracji. Nie jest to jednak to samo, co spróbowanie, co to znaczy prawdziwa kuchnia orientalna od rodowitych mieszkańców Chin czy Wietnamu. Jeżeli nie byliśmy w tamtych regionach, w prawdziwym chińskim barze mamy możliwość zobaczenia, w jaki sposób powstają regionalne potrawy.

http://www.enjoythelittlethings.pl/

Opracuj własną dietę

0
Opracuj własną dietę

Jeśli zależy nam na opracowaniu planu takiej diety,która będzie tania, możemy wyeliminować z niej właśnie mięso, oczywiście nie do końca. Warto jest jeść na przykład ryby raźna jakiś czas, albo owoce morza. Często zdecydowanie łatwiej i taniej jest jeść rzeczy,które można uznać za wegetariańskie, co przyniesie ulgę naszym kieszeniom, a także naszym żołądkom, dlatego czym prędzej zamiast wybierać kolejne mięso na kotlety, wybierzmy raczej twaróg, kaszę i inne produkty pochodzenia roślinnego. Rośliny strączkowa na przykład to świetne źródło białka, które jest dobre i występuje w nich w wielkich ilościach. Jeśli chcemy jeść ryby,które są zdrowe, możemy jeść po prostu filety, niekoniecznie od razu musimy kupować kosztownego łososia, krojonego i pakowanego w folie. Podobnie jest z drogim pstrągiem. Całkiem dobrze jest po prostu podać na obiad śledzie, które są zanurzone na przykład w śmietanie, jest to danie iście kojarzone z czasami komunizmu w Polsce, ale jest pożywne tak samo jak świeży pstrąg.

http://www.moomspace.pl/

Kuchnia orientalna

0
Kuchnia orientalna

Bez wątpienia ogromna ilość smakoszy na głos popularnego hasła „Kuchnia orientalna” zwróci się do jego twórcy lub wyraziciela z nieopisaną sympatią oraz okaże wielki i głęboki entuzjazm. Trudno się temu dziwić, jest bowiem Kuchnia orientalna od pewnego czasu doskonale znana na terenie całej Rzeczpospolitej oraz znakomita większość obywateli naszego kraju, która miała możliwość zakosztować przynajmniej jednej z jej licznych smakowitych potraw musi przyznać im bardzo wysoką ocenę w skali smakowitości.Rzeczywiście jednak Kuchnia orientalna nie jest obecna w naszym pięknym kraju od dawna. Jak bardzo wiele rozmaitych zakazanych i totalnie niepopularnych z tego powodu, aczkolwiek bardzo interesujących i przydatnych faktów kulturowych była bowiem niemalże całkowicie nieznana w czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej. Trudno się dziwić, bowiem nie tylko Kuchnia orientalna mogła stanowić wówczas nieopisane zagrożenie dla rodzimej tradycji nakazującej dobrze sytuowanym rodzinom spożywanie cotygodniowo przynajmniej jednej dawki kurzego rosołu oraz kotletów schabowych z ziemniakami oraz dla całego reżimu i systemu socjalistycznego, lecz również trudno zlekceważyć fakt całkowitego braku niezbędnych w kuchni takiej ingrediencji i przypraw na rynku. Dlatego też stała się Kuchnia orientalna popularna dopiero w czasach, gdy realnym stało się przyjęcie przynajmniej kilku skośnookich i posiadających żółtą skórę obywateli Chińskiej Republiki Ludowej, mogących dzielić się swymi przyzwyczajeniami z innymi.

http://www.inaczejmowiac.pl/

ZOBACZ TEŻ