Ilość kalorii w diecie dla sportowca zależy głównie od wieku, warunków fizycznych i aktywność sportowca. Stałe są jednak wytyczne od względem tego, co powinno się jeść oraz czego nie powinno się spożywać, będąc na diecie sportowej. Przedstawiamy zatem 7 produktów i grup produktów, które powinny obowiązkowo znaleźć się w diecie każdej osoby aktywnej fizycznie.
Jagody
Jeżyny, maliny i jagody to grupa owoców bogatych w przeciwutleniacze, które należy dostarczyć do organizmu po wysiłku fizycznym. Ciemniejsze jagody zawierają fitochemikalia i inne elementy ochronne, które zapobiegają stresowi oksydacyjnemu, który występuje w organizmie podczas i po intensywnych ćwiczeniach.
Łosoś
Ta tłusta ryba jest wypełniona budującym mięśnie białkiem i kwasami tłuszczowymi omega-3, które zmniejszają stany zapalne, mogące wystąpić przy regularnej aktywności sportowej. Jest to również sposób, który pomaga zapobiegać rozwijaniu się chorób serca, które mogą dotknąć nawet najbardziej aktywnych ludzi. Łosoś to jeden z produktów, który możemy przygotować na wiele różnych sposobów, dlatego nie warto ograniczać się zatem do najpopularniejszych rodzajów. Największą różnorodność posiłków w diecie oferują jednak firmy cateringowe wraz z dietą pudełkową.
Fasola / rośliny strączkowe
Zarówno wegetarianie, jak i osoby jedzące mięso powinny zadbać, aby w diecie pojawiało się w białko pochodzenia roślinnego. Czarna fasola, fasola pinto, fasola, fasola lima… liczba różnych opcji jest nieograniczona! Można dodać je do sałatki lub ugotować w gulaszu. W przeciwieństwie do mięsa fasola i rośliny strączkowe nie zawierają tłuszczów nasyconych i mają w sobie błonnik, dlaczego pozostawiają wrażenie sytości na dłużej.
Makaron
Do dziś w niektórych środowiskach można się spotkać z opinią, że węglowodany powinno się ograniczać. Można co prawda znaleźć takie okoliczności, jednak na pewno nie w diecie sportowca. Proste węglowodany działają dla osoby aktywnej jak paliwo poprzez niemal natychmiastowe dostarczenie energii. Warto więc uwzględnić ciemny makaron w posiłkach przed lub po treningowych. Po zmieszaniu go ze źródłem białka, tłuszczu i warzywami, możemy otrzymać smaczny i pełnowartościowy posiłek.
Banany
Banany to niskokaloryczne, doskonałe źródło naturalnych elektrolitów, które są potrzebne w trakcie i bezpośrednio po wysiłku sportowym. Banany są bogate w potas, co czyni je idealną przekąską dla sportowców. Zjedzenie jednego banana pomaga uregulować spożycie płynów (ponieważ pijemy więcej wody przed po i podczas wysiłku fizycznego). Dodatkowa porcja potasu będzie również chronić przed skurczami mięśni i urazami.
Warzywa liściaste
Dieta sportowa to ciemne, liściaste warzywa, takie jak szpinak i jarmuż, a także brokuły, kalafior i brukselka są bogate w przeciwutleniacze oraz witaminy i minerały, które zwiększają możliwości sportowe. Zawierają również wysoki poziom witamin A, K i B6 oraz wapnia i żelaza, czyli składników odżywczych chroniących organizm przed stanami zapalnymi. Żelazo pozwala również na dostarczanie większej ilości tlenu do pracujących mięśni. Jarmuż zawiera karotenoidy i flawonoidy, czyli bardzo ważne przeciwutleniacze oraz błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Orzechy
Orzechy są bogate w białko i zdrowe tłuszcze, dzięki czemu są podstawą diety sportowców. Spożywane z węglowodanami pomagają wyrównać poziom cukru we krwi. Jako kolejne białko pochodzenia roślinnego, orzechy są również bogate w błonnik, przeciwutleniacze i witamina E. Składniki odżywcze znajdujące się w orzechach sprawiają, że mają one świetne działanie dla zdrowia kości, co jest ważne z punktu widzenia sportowców.