We współczesnych państwach kapitalistycznych bardzo dużym problemem wydaje się być zdrowe gotowanie i umiejętność właściwego dobierania składników tak, by potrawa była nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Dla sporej liczby współczesnych ludzi smaczne jest niestety to, co nie jest szczególnie zdrowe dla nich, czego absolutnie najlepszym dowodem jest popularność fast-foodów. Brak zainteresowania zdrową kuchnią jest czymś naturalnym w tych najbardziej uprzemysłowionych krajach, gdzie niestety żywność jest coraz mocniej modyfikowana i wzmacniania licznymi chemicznymi środkami. Niestety ludzie przyzwyczajeni do takich a nie innych przepisów nie widzą nic złego w tak drastycznie niskiej jakości mięsa czy warzyw dostępnych w ich sklepach. Stopniowo jednak widać wzrost świadomości nawet najmłodszych ludzi, którzy dzisiaj bardzo umiejętnie wykorzystują Internet i sklepy internetowe do pozyskiwania nie tylko wiedzy o ekologicznych produktach, ale także samych ekologicznych produktów w opłacalnej cenie. Dzięki temu jasne jest dzisiaj, że przyszłość zdrowego odżywiania leży w młodych ludziach, którzy już dzisiaj mocno naciskają na swoich rodziców i rodzinę, by ta odżywiała się inaczej, ale w przyszłości sami będą mieli możliwość uczyć dzieci właściwego podejścia tak do jedzenia jak i gotowania.