Obserwując rynek spożywczy łatwo zauważyć, że coraz więcej produktów trafia nań w formie wstępnie obrobionej lub przetworzonej. Obróbka technologiczna polegająca na zastosowaniu określonych procesów i substancji chemicznych stała się konieczna z kilku względów. Przede wszystkim należy uświadomić sobie, że pewne produkty zwierzęce i roślinne, których naturalne występowanie jest ograniczone warunkami biologicznymi lub klimatycznymi, są chętnie spożywane w różnych rejonach świata. Należy więc je odpowiednio zabezpieczyć przed psuciem się. Powinny one być także atrakcyjnie podane, zgodnie z tym jakie kulinaria panują w danym miejscu. Ponadto w produktach żywnościowych ze względów na przykład zdrowotnych, naturalne składniki zastępuje się sztucznymi, ale o podobnych właściwościach. Wszystkie powyższe wymogi nie byłyby możliwe do zrealizowania bez specyficznych substancji, którymi posługuje się chemia spożywcza, czyli bez dodatków do żywności. Mogą one być substancjami pochodzenia naturalnego lub syntetycznymi wytworami przemysłu chemicznego. Chemia spożywcza potrafi także wpływać na smaki potraw.

http://www.bialamagia.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here