Poznajcie kilka kawowych przepisów z najlepszych kawiarni

Każdy z miłośników kawy posiada tą jedyną, którą często delektuje się zarówno w domu jak i w kawiarni na wypadzie ze znajomymi, czy rodziną. Część z nich ceni sobie klasykę i wybiera kawę po turecku czy po prostu mocne, pobudzające mocne espresso z rana. Są również i smakosze słodszych oraz bardziej fantazyjnych kaw, które uwodzą nie tylko swoją puszystą pianką z nutą słodyczy, ale i niebanalną prezentacją. To właśnie z powodów estetycznych wybieramy się do eleganckich kawiarni, gdzie każda zamówiona kawa będzie zachwycać formą podania. Czy można w takim razie pójść na łatwiznę i wykonać ulubioną kawę z restauracji u siebie w domu? Jeśli posiadasz  specjalistyczny ekspres, którym posługują się barmani – oczywiście, że tak. Czy to jedyne rozwiązanie, aby zaznać kawowej rozkoszy niczym tej z ulubionej kawiarni?

Zakup odpowiedni sprzęt

Aby podołać kawie podawanej z restauracji, należy wyposażyć się w dobrego rodzaju ekspres do jej sparzenia. Nie musimy być to specjalistyczne urządzenie, ale skomponowane do rytmu Twojego domu. To znaczy, że ekspres, który będziesz korzystać na co dzień musi być prosty oraz łatwy w użyciu. Ekspres Delonghi to idealny sprzęt dla osób zabieganych, którzy chcą szybko posmakować swojego ulubionego napoju. Ekspres Delonghi to również proste w obsłudze urządzenie, które nie sprawi nam większego kłopotu do przygotowania kawy. Natomiast ekspres kolbowy ciśnieniowy to już propozycja dla osób, które doceniają krótki rytuał parzenia.

Sposób na Cafe latte

Kawa, która składa się po prostu ze zmielonych ziaren oraz mleka. Do przygotowania cafe latte potrzebna jest mała filiżanka espresso oraz spienione mleko. Puszystą piankę można przygotować na wiele sposobów, nie jest konieczne posiadania specjalnego ekspresu. Po wykonaniu mleka, warto odczekać oraz uderzyć parę razy naczyniem o blat. W ten sposób pianka zgęstnieje i będzie lepiej układać się na powierzchni kawy.

A może domowe Cafe Macchiato?

Cechą charakterystyczną mlecznej kawy jest jej warstwowy układ składników. Uwielbiana ze swoich walorów smakowych, ale i z powodów prezentacyjnych. Jeśli myślicie, że przepisy na taką kawę mogą wykorzystać jedynie wprawieni barmani to jesteście w dużym błędzie. Do wykonania cafe macchiato potrzebujemy również spienione mleko. Przygotowaną piankę należy wlać do szklanego naczynia, a następnie dodać bazową część macchiato. Aby jednak stworzyć widoczny podział na warstwy, należy bardzo powoli dodawać sporządzony składnik tuż przy ściance szklanki. W ten sposób stworzysz cenioną prezentacje swojej ulubionej kawy prosto z kawiarni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here