Robiąc codzienne zakupy, coraz częściej dokonujemy świadomych wyborów. Obecnie obowiązujące przepisy wymuszają na producentach, by umieszczali na etykietach szczegółowy skład produktów. Lektura takich opakowań bardziej przeraża ilością dodatków niż cieszy ich rozmaitością. Trudno się zatem dziwić, że mimo natłoku codziennych obowiązków, coraz częściej stajemy się „producentami” żywności w domowym zaciszu. Karierę robią przeróżne, pomysłowe urządzenia, mające nas w tym chałupniczym procederze wspierać. Możemy nabyć drogą kupna maszyny do wypiekania chleba i innego drożdżowego pieczywa, sprzęt do suszenia grzybów, czy domowej produkcji jogurtu. Naturalny zakwas do pieczywa to obecnie jeden z bardziej pożądanych przez gospodynie domowe artykułów pierwszej potrzeby. W domowych ogródkach coraz częściej hodujemy warzywa i owoce, z których powstają swojskie przetwory. Przydomowe wędzarnie zaopatrują nas w wędliny „wiadomego pochodzenia”, bez dodatkowo wstrzykniętej wody i innych substancji wspomagających „przyrost masy”. Podczas domowych prezentacji przekonujemy się o niezwykłych możliwościach wielofunkcyjnych maszyn do wszelakich zadań, które ubijają, wyrabiają, rozkruszają, miksują, gotują, mielą i ważą, wymagając od nas minimalnej aktywności w postaci dosypywania składników. Nie sposób z nich nie skorzystać, przyrządzając potrawy, których gotowania unikaliśmy, przerażeni koniecznością zaangażowania siły i czasu. Tym samym możemy się stać bohaterami we własnym domu, czy też raczej we własnej kuchni.

http://www.bursztynia.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here