arbuz

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych. Jednak arbuzy ceni się za inne właściwości – dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych, oraz cytruliny – aminokwasu, który wspomaga pracę serca, przyśpiesza proces regeneracji mięśni u sportowców oraz działa, jak viagra. Arbuz zawiera dużo wody (92%) i niewielkie ilości witamin i składników mineralnych, jest jednak bogaty w przeciwutleniacze, takie jak likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna, które pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych. Ponadto arbuz działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Arbuz wpływa korzystnie także na układ pokarmowy i polepsza przemianę materii. Poza tym składniki aktywne zawarte w arbuzie wspomagają pracę układu krążenia, wydalają z organizmu szkodliwe związki gromadzące się w mięśniach w czasie intensywnych ćwiczeń oraz działają jak viagra.

Właściwości odżywcze arbuza

arbuzArbuz to nie tylko woda, ale także substancje odżywcze, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie poszczególnych narządów. Jeden z pigmentów, który zawiera – likopen – zapobiega utlenianiu się cholesterolu, co skutkuje obniżeniem ciśnienia nie tylko w tętnicach, ale też w żyłach. Dodatkowo likopen blokuje naczynia krwionośne przed powstawaniem w nich wolnych rodników. Likopen zmniejsza też ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej zwłaszcza raka prostaty. Arbuz to także witamina A i witamina C, które pomagają redukować ciśnienie tętnicze krwi, co zmniejsza ryzyko przykładowo udaru mózgu. Zawiera również duże ilości potasu. Jest to idealne lekarstwo na zahamowanie procesów miażdżycowych. Arbuz to również duże ilości magnezu, który zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, co sprawia, że żyły są udrożnione i krew przepływa znacznie lepiej. W miąższ arbuza oraz skóra arbuza zawiera związek chemiczny zwany cytruliną, która jest pochodną ornityny. Cytrulina po przedostaniu się do organizmu zmienia się w L – argininę, czyli aminokwas podnoszący poziom tlenku azotu. L – arginina powoduje rozluźnienie naczyń krwionośnych. Arbuz jest owocem zalecanym do spożywania sportowcom, ponieważ cytrulina, którą owoc zawiera powoduje efekt nazywany pompą mięśniową, co znacznie zwiększa objętość mięśni podczas treningu. Dlatego w jadłospisie każdego sportowca powinien znaleźć się arbuz. Zaleta arbuza to cytrulina, która wspiera regeneracją mięśni, pozwala zwiększyć wydajność mięśni podczas wzmożonego wysiłku. Arbuz to także źródło odżywczych składników, które odżywiają tkankę mięśniową, poprawiają też wytrzymałość siłową.

Arbuz dla sportowców

Cytrulina, rozszerzając światło naczyń krwionośnych, powoduje efekt tzw. „pompy mięśniowej”, w konsekwencji którego dochodzi do zwiększenia objętości mięśni w trakcie ćwiczeń. Ponadto cytrulina jest aminokwasem, który wraz z ornityną i argininą bierze udział w cyklu mocznikowym, w ramach którego zachodzi neutralizacja toksycznego amoniaku – substancji przyczyniającej się do zmęczenia mięśni podczas wysiłku. W związku z tym arbuz pozwala na bardziej intensywny trening oraz wspomaga regenerację mięśni. W badaniach naukowych wykazano, że regularne przyjmowanie większej ilości cytruliny poprawia wytrzymałość siłową. Spożywanie ok. dwóch szklanek soku arbuzowego dziennie zwiększa poziom argininy we krwi o ponad 10%, co przyczynia się do lepszego ukrwienia i odżywienia tkanki mięśniowej. Ponadto arbuz w 92% składa się z wody, która jest wzbogacona związkami mineralnymi, takimi jak potas i wapń, w związku z tym nie tylko szybko gasi pragnienie, lecz także uzupełnia niedobór elektrolitów w organizmie.

Arbuz dla urody

Arbuz jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia się skóry (m.in. chronią przed szkodliwym działaniem promieni UV i pomagają przy leczeniu stanów zapalnych skóry). Do grupy antyoksydantów należy nie tylko ww. likopen, lecz także witamina A, która zwiększa sieć naczynek krwionośnych, dzięki czemu do skóry wraz z krwią dociera więcej tlenu i substancji odżywczych, oraz witamina C, która także „wymiata” wolne rodniki z organizmu i wspomaga działanie innych przeciwutleniaczy.

Zastosowanie arbuza

Arbuz jest najczęściej podawany jako przekąska. Może być pokrojony na wiele mniejszych czy większych kawałków. Może także być składnikiem owocowej sałatki, ponieważ może być swobodnie łączony z innymi owocami. Pomimo tego, że zawiera w sobie dużo wody nie da się z niego wycisnąć soku. Arbuz powinien być także stałym składnikiem jadłospisu osób, które są na diecie, ponieważ nie tylko jest owocem sycącym, ale przede wszystkim jest niskokaloryczny. Dlatego też może być spożywany w dużych ilościach. Zawiera dużą ilość wody, co powoduje, że jest silnie moczopędny, w związku z powyższym poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. W ostatnim czasie pojawiła się też moda na artystyczne wycinanie arbuza w różnorodne wzory, figury, co dopisuje do długiej listy zalet tego owocu – dekoracyjność.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here