Zalety i wady kuchennych okapów podszafkowych

Wyszukanie właściwego okapu kuchennego to jedna z bardzo ważnych decyzji przy urządzaniu kuchni. Gdy kuchnia jest niewielka lub nie ma możliwości podłączenia okapu do wentylacji, idealnym rozwiązaniem jest okap podszafkowy. Co warto wiedzieć na temat tego typu okapów kuchennych?

Okap podszafkowy – konstrukcja

Do kuchni można dobrać różne warianty okapów. Wśród nich znajdują się również okapy podszafkowe. To urządzenia, które montowane jest pod szafką kuchenną. Ma zatem spłaszczoną konstrukcję, dlatego można bez trudu umieścić go bezpośrednio pod zabudową – nad kuchenką. Można zakupić je w dwóch głównych wariantach szerokości – 50 cm oraz 60 cm, ale dostępne są też okapy o szerokości 40 cm, 70 cm, 80 cm.

Najczęściej okapy podszafkowe działają jako pochłaniacze. Oznacza to, że wyposażone są one w kilkustopniowe systemy filtrujące. Składają się one z filtra metalowego, najczęściej aluminiowego wykonanego z ciasno plecionej siateczki – zatrzymuje on cząsteczki tłuszczowe oraz większe zanieczyszczenia, a także z filtra węglowego, który redukuje ilość wilgoci oraz nieprzyjemne zapachy.

Kiedy warto wybrać okap podszafkowy?

Okap podszafkowy z powodzeniem może sprawdzić się w praktycznie każdej kuchni – niezależnie od jej wielkości oraz stylu. To powoduje, że najczęściej jest on umieszczany tam, gdzie nie ma możliwości zamontowania zwykłego okapu kuchennego podłączanego do systemu wentylacyjnego.

Warto pamiętać o tym, że okap podszafkowy powinien być dopasowany do zabudowy meblowej, dlatego należy pomyśleć o jego zakupie jeszcze przed zamówieniem lub nabyciem mebli kuchennych.

Okapy podszafkowe – zalety i wady

Ze względu na swoją konstrukcję okapy podszafkowe mają zarówno określone zalety, jak i wady. Warto poznać je przed zdecydowaniem się na taki zakup.

Zalety okapów podszafkowych:

  • neutralizują nieprzyjemne zapachy
  • pochłaniają nadmiar wilgoci
  • nie zajmują dużej ilości miejsca
  • nie wymagają podłączania do wentylacji
  • są łatwe i szybkie w montażu
  • dodatkowo oświetlają przestrzeń
  • mają niskie ceny

Wady okapów podszafkowych:

  • są mniej efektywne niż wyciągi (okapy podłączane do wentylacji)
  • wymagają odpowiedniej zabudowy kuchennej

Na jakie kwestie zwrócić uwagę przy zakupie podszafkowego okapu?

W sprzedaży można znaleźć różne rodzaje okapów podszafkowych. Przed zakupem warto zatem poświęcić czas na przejrzenie oferty producentów, aby wyselekcjonować taki, który sprawdzi się w kuchni.

Najważniejsze parametry podszafkowych okapów kuchennych:

  • wydajność okapu – podawana jest w metrach sześciennych na godzinę, odnosi się ona do ilości powietrza, jaką może przefiltrować okap, szacuje się, że okap powinien oczyścić powietrze w pomieszczeniu 6-krotnie w ciągu godziny
  • wielkość okapu – dopasowana do miejsca montażu, w tym do szerokości szafki kuchennej
  • liczba biegów w okapie – najlepiej, aby urządzenie miało kilka biegów, dlatego można wtedy wybrać właściwą intensywność jego pracy
  • sterowanie okapem – może być on sterowany ręcznie lub pilotem
  • głośność okapu – wartość podawana w decybelach, dobry okap kuchenny powinien pracować cicho
  • timer – to funkcja umożliwiająca zaprogramowanie czasu wyłączenia okapu
  • oświetlenie – praktyczna funkcja umożliwiająca podświetlenie nawierzchni

Więcej praktycznych informacji dotyczących zakupu okapu podszafkowego do kuchni można znaleźć na stronie https://okapy.info/.

Podsumowanie

Kuchenny okap podszafkowy to bardzo dobry wybór do każdej kuchni, w której nie ma możliwości zamontowania zwykłego wyciągu. Ten niewielki sprzęt także pozwoli na poprawę jakości powietrza – zneutralizuje nieprzyjemne zapachy oraz pochłonie nadmiar par.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here