Wiele się mówi wśród różnego rodzaju specjalistów od żywienia, że współczesna polska kuchnia wyraźnie marginalizuje wszelkiego rodzaju zioła i przyprawy, co jest niezgodne z rodzimymi tradycjami kulinarnymi, w których zioła i przyprawy zawsze odgrywały rolę bardzo znaczącą.Trudno określić moment, w którym zaczęły następować owe przemiany, w rezultacie których obecna polska kuchnia tak bardzo różni się od tradycyjnej kuchni staropolskiej, gdzie pierwsze skrzypce odgrywały mięsiwa i miody pitne, zioła i przyprawy nie były jakimiś „dodatkami“, lecz integralnymi elementami każdej potrawy. Jednak takie opisy jeszcze nie wyczerpują tematu, jeszcze nie mówią nam wszystkiego o różnicach pomiędzy dzisiejszą polską kuchnią a tradycyjną polską kuchnią staropolską. Owe różnice polegają bowiem nie na takich czy innych odmiennościach jeśli chodzi o procentowy układ danych składników w danej potrawie, lecz przede wszystkim na roli, jaką w dawnej kuchni odgrywały zioła i dodatki. Ten temat jest zbyt skomplikowany, aby można było tak całkiem go wyczerpać w ramach tak niedługiego tekstu, dlatego też rozwinięcie całej tej kwestii nastąpi w tekstach następnych.

http://www.cowtoruniu.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here