Ryboflawina i jej rola

W ludzkim organizmie witamina B2 (ryboflawina) odgrywa bardzo ważną rolę. Jej niedobory odbijają się przede wszystkim na stanie skóry, mogą też prowadzić do problemów ze wzrokiem. Innymi skutkami braku tej witaminy są dolegliwości związane ze stanami zapalnymi, do których najczęściej dochodzi w rejonie jamy ustnej oraz narządów płciowych. Ryboflawina ma też bardzo duży wpływ na nasz wygląd zewnętrzny, a w szczególności na stan naszej skóry. Zbyt sucha skóra jest zazwyczaj pierwszym niepokojącym sygnałem, który może świadczyć o zbyt rzadkiej obecności tej witaminy w naszym menu. Jakie składniki spożywcze powinna zatem uwzględniać zdrowa dieta? Podroby, a w szczególności wątroba cielęca i żółtka jaj są jej bardzo dobrym źródłem. Drożdże piwne, migdały oraz orzechy to kolejne bardzo ważne produkty, dzięki którym można uchronić się przed niedoborami ryboflawiny. Orzechy arachidowe, sezam i słonecznik również mogą się pochwalić wysoką zawartością tej witaminy, znaleźć ją można także w wątrobie, chudym mięsie oraz w rybach. Tu szczególnie ważnymi składnikami zdrowej diety stają się łosoś i makrela, dobrym źródłem witaminy B2 są również pstrągi.

http://www.cialomarzen.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here