Grzyby, ze względu na swoje niepowtarzalne walory aromatyczne i smakowe, mogą być niezastąpionym dodatkiem do wielu potraw. Muszą jednak zostać odpowiednio wybrane i przygotowane. Czy to na samodzielnym grzybobraniu, czy to w sklepie należy wybierać grzyby raczej młode, jędrne, zdrowe i nierobaczywe, uszkodzone co najwyżej powierzchownie. Oczywiście niezbędne jest usunięcie wszelkich suchych zabrudzeń, piasku, ziemi czy resztek leśnej ściółki. Zwykle odcina się dolną część trzonu grzyba, a w przypadku na przykład pieczarek czy maślaków niezbędne jest obranie kapelusza z powierzchniowej błony. Dalsze postępowanie zależy od tego, jak zamierzamy przyrządzić grzyby. Można je pozostawić w całości, zwłaszcza drobne, lub odpowiednio pokroić. Do najpopularniejszych sposobów konserwacji i przechowywania grzybów należy ich suszenie, na powietrzu lub w specjalnej elektrycznej suszarce, a także solenie w szczelnych słojach oraz marynowanie w najrozmaitszych zalewach.