Nikogo chyba nie trzeba pouczać o tym, jak znaczną rolę w początkach kulinarnej historii naszego kraju odgrywały zioła oraz przyprawy. Jak wiadomo, tradycyjna kuchnia naszego kraju, zwana także kuchnią sarmacką, była w wysokim stopniu ostra i aromatyczna, oparta właśnie na takich składnikach, jak zioła oraz przyprawy. Jednak, jeśli przyjrzeć się nieco bliżej naszej obecnej sytuacji kulinarnej, szybko zauważymy, że główne tendencje naszej współczesnej kuchni raczej nie wykazują analogii z tym, co według analityków kulinarnych stanowi o istocie i odrębności naszej kuchni, a jeśli tak to są to analogie utajone, głęboko ukryte i niedostępne umysłowi przeciętnego obserwatora. W każdym razie, nie można negować faktu, że szeroko rozumiane zioła i przyprawy nie odgrywają roli wiodącej w naszej współczesnej kuchni, a nawet, można tak powiedzieć, odgrywają rolę o wiele mniej znaczącą, niż w wielu innych tradycjach kulinarnych. Niewykluczone jednak, że ten stan rzeczy będzie się jeszcze zmieniał i że zioła zaczną zyskiwać na popularności, ale na jakiekolwiek wyjaśnienia trzeba będzie po prostu zaczekać.

http://www.lapetit.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here