Okres zimowy, z uwagi na niskie temperatury oraz niekorzystne warunki pogodowe wymusza na nas również dostosowanie swoich posiłków do wzmożonego wysiłku organizmu ludzkiego. Każdy z nas potrzebuje w tym okresie o wiele większej ilości tłuszczy różnego rodzaju oraz węglowodanów, które mają za zadanie chronić nasz organizm przed nadmierną utratą ciepła oraz posiadanej energii. Tylko dzięki temu możemy zimą normalnie pracować oraz wykonywać szereg różnorodnych czynności. Posiłki zatem powinny być gorące oraz bardzo syte. Możemy spokojnie wprowadzić smażone dania z wszelkiego rodzaju mięsa oraz gotowane ziemniaki z różnorodnymi sosami. Ponadto ważnym aspektem będzie przygotowanie również zupy. Dobrze doprawiony oraz bardzo tłusty rosół stanowić będzie najlepsze danie na lodowate dni. Nie powinniśmy się przejmować nawet tym, że przybierzemy na wadze nawet parę kilogramów. To wszystko po to, abyśmy mogli czuć się ciepło oraz swobodnie. Z chwilą nastania wiosny wszystkie dodatkowe kilogramy zostaną bardzo szybko spalone przez organizm. Okres zimowy stanowi zatem czas, w którym powinniśmy szczególnie zwrócić uwagę na nasze menu domowe. Zwłaszcza dotyczy to dzieci w wieku szkolnym, które muszą wykazać się codzienną aktywnością. Potrzebują one wtedy sporej ilości energii, jaką mogą dostarczyć bogate w węglowodany posiłki. Wartościowe będzie również gorące mleko oraz kakao, oczywiście bez zawartości żadnych odtłuszczaczy.