Podano do stołu.

Chyba przyzwyczailiśmy się do tego, że przy niedzielnym rodzinnym obiedzie, na którym jest kilka osób obok talerza kładziemy zazwyczaj dużą łyżkę, nóż i widelec, a i to też nie w takiej kolejności, jak powinno być. No ale się tym za bardzo nie przejmujemy, bo myślimy, że przecież to nasi najbliżsi i na pewno nie będą zwracać na to uwagi. No a jeżeli urządzamy eleganckie przyjęcie i chcemy dobrze wypaść w oczach naszych gości? Co wtedy? Oczywiście staramy się bardzo, ale nie do końca wiemy, jak ma wyglądać stół, jak układać sztućce, aby każde z nich było na swoim miejscu i w jakich kieliszkach podać szampana, czy wino. Skupmy się jednak na sztućcach, bo zawsze warto wiedzieć, jak powinny być prawidłowo ułożone.

Zacznijmy od lewej, wewnętrznej strony talerza. Najbliżej powinien znajdować się widelec do dania głównego. Jeżeli w naszym menu znajdują się ryby, to obok powinien znajdować się mały widelczyk właśnie do ryb, ułożony troszkę wyżej od tego pierwszego, który posłuży do dania głównego. Ale mamy jeszcze jeden widelec – do przystawki. Ten z kolei powinien znajdować się najniżej z pozostałych. Jeżeli mamy deser, to nad talerzykiem układamy malutki widelec do ciasta. Oczywiście w praktyce mamy zazwyczaj jeden widelec i nóż i nawet, jak są dwa dania, to cały czas posługujemy się jednym i tym samym. Tera kolej na prawą stronę talerza jako pierwszy powinien znajdować się nóż do dania głównego, ułożony ostrzem do środka. Za nim kolejno nóż do ryb i jak się łatwo domyśleć, nóż do przystawki. I tak jak w przypadku małego widelca nad talerzem na środku, który jest do ciasta, nad nad nim powinniśmy położyć łyżeczkę, w przypadku, kiedy goście będą zajadać się na przykład lodami. A jeżeli już naprawdę chcemy zaimponować gościom, na skos od głównego talerza połóżmy mały talerzyk, a na nim nóż, który posłuży gościom do pieczywa.

Pamiętajmy, że taka sztywna etykieta nie musi być idealna. Ważne są nasze starania i to, aby goście przychodząc do nas czuli się naprawdę wyjątkowo i dobrze.

http://zapasczasu.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here