Są produkty, które są pyszne. Są takie, które są zdrowe. Są też te, które sa jednocześnie i pyszne i zdrowe. Ale są też takie, które można spożywać, a jednocześnie stosować do zabiegów pielęgnacyjnych.
Jednym z przykładów jest olej kokosowy- świetny dodatek w kuchni, a jeszcze lepszy w łazience. Olej produkuje się z orzechów palmy kokosowej- cocos nucifera. Po odsączeniu mleka kokosowego tłoczy się biały miąższ i suszy, tworząc tak zwaną koprę. Ostateczny produkt składa się w siedemdziesięciu procentach z tłuszczy i w temperaturze pokojowej ma postać białego masła.
W kosmetyce używany jest głównie do nawilżania i pielęgnacji skóry, szczególnie skóry suchej i podrażnionej. Doskonale nawilża, natłuszcza i działa łagodząco. Dzięki wysokiej zawartości minerałów takich jak sód, potas, czy cynk oraz witamin- głównie C, E oraz witamin z grupy B- spowalnia procesy starzenia się skóry, zapobiega powstawaniu przebarwień. Dodatkowo ujędrnia i uelastycznia skórę, nadając jej wyjątkową miękkość.
Ponadto olej kokosowy ma charakter przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczny- może być używany w profilaktyce próchnicy i chorób dziąseł. Według niektórych badań może pomagać w walce z niektórymi wirusami, w tym wirusem opryszczki. Można też go użyć do wzmocnienia włosów, a w niektórych wypadkach- nawet jako niezbyt silnego filtru do opalania.
Jak widać- ten niepozorny orzech kryje w sobie wiele dobroczynnych właściwości. Szczególnie, jeśli dodamy do tego jego dobroczynny wpływ po spożyciu- badania pokazują, że mimo dużej zawartości tłuszczu- pomaga redukować otyłość brzuszną, zmniejsza łaknienie, przeciwdziałając „podjadaniu”, a nawet ma właściwości zapobiegające chorobom centralnego układu nerwowego.

http://www.dlazdrowia24.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here