Szukasz zdrowych alternatyw na smaczne przekąski i potrawy? W takim razie na pewno lubisz eksperymentować z ciekawymi zamiennikami klasycznych produktów. Ich ceny bywają jednak stosunkowo wysokie, a efekty bywają rozczarowujące. Nie można tego jednak powiedzieć na temat takich wyrobów jak naturalna mąka migdałowa, która charakteryzuje się doskonałymi wartościami i właściwościami. Jak wygląda kwestia związana z jej dostępnością? Otóż coraz częściej możemy ją spotkać w sklepach, dzięki czemu jej cena również z każdym sezonem jest coraz niższa. Zastanówmy się zatem, w jaki sposób wykorzystać ją w swoich domowych wypiekach i kulinarnych propozycjach.
Zastosowanie naturalnej mąki migdałowej w kuchni
Jak wykorzystać produkty typu https://zielonaesencja.pl/product-pol-1125-Maka-migdalowa-naturalna-250-g.html w domowej kuchni? Oczywiście na pierwszym miejscu powinniśmy postawić różnego rodzaju wypieki. Fit ciasta to dosłownie hit w branży, lecz niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że wykorzystanie mąki migdałowej w połączeniu z pszenną, nie czyni ciasta super zdrową alternatywą, zwłaszcza jeśli dodajemy do niego masło i cukier. Na drugim miejscu należy postawić chociażby różnego rodzaju naleśniki i pancakes. Dzięki mące migdałowej zyskają one zupełnie inny aromat.
Jak porcjować mąkę migdałową? Chociaż osobom bez doświadczenia, prawdopodobnie wydaje się, że mąkę należy dodawać w podobnych ilościach, co klasyczne pszenne produkty, to jest to duży błąd. Należy wymieszać ją w odpowiednich ilościach z mąką kukurydzianą lub pszenną.
Właściwości
Często możemy słyszeć o magicznych produktach spożywczych, które są zdrowe i fit. Trzeba jednak powiedzieć sobie otwarcie, że chociaż naturalna mąka migdałowa posiada wiele wartości odżywczych, dysponuje ona również bardzo dużą ilością, ma również kalorie. A jak wiadomo, tyje się nie od samych produktów, tylko od nadwyżki kalorycznej, dlatego nawet gdybyśmy jedli tylko i wyłącznie sałatę, ogórki i pomidory w bardzo dużej ilości, to i tak będziemy przybierać na wadzę.
Naturalna mąka migdałowa to jednak nic innego, jak migdały tarte na wiór, a jak wiadomo, posiadają one mnóstwo wartości odżywczych, np. zdrowe kwasy tłuszczowe. Trzeba jednak być ostrożnym z ilością spożywanej mąki migdałowej, ponieważ dostarcza ona także do naszego organizmu dużą ilość kwasów omega-6, a my powinniśmy zachować odpowiedni stosunek omega-3 do 6 w swojej indywidualnej diecie. Nie można zapominać również o witaminach i minerałach, których również nie brakuje. Można zatem bez problemu uznać, że naturalna mąka migdałowa to dosłownie samo zdrowie.