Choć literatura jest bardzo rozwinięta w ówczesnych czasach, a historia twórczości artystów sięga aż prehistorii, jednakże nie każdego zadowala wymiar, jaki otrzymujemy. Jest to uwarunkowane od naszych upodobań oraz preferencji, jednakże często zdarza się tak, że zaglądając do książki kucharskiej zupełnie nie rozumiemy poszczególnych kroków w postępowaniu. Możliwe, że jest to związane z faktem, że takowe książki są przeznaczone dla osób, które mają pojęcie w dziedzinie gastronomii. Jednakże wielu ludzi opiera się na stwierdzeniu, że każdy kulinarny artykuł powinien być w pełni zrozumiany przez każdego odbiorcę. Ważne jest przy takowych poradnikach, że dana potrawa jest wykonana poprawnie, dzięki w odpowiedni sposób zrealizowanym krokom postępowania. Natomiast nie można zaprzeczyć, że na rynku nie ma książek kulinarnych, które nie zaspokajają potrzeb społeczeństwa, a wręcz przeciwnie są bardzo chwalone przez użytkowników. Nieodzownym faktem jest, że dziś największą skarbnicą wiedzy jest Internet i dziś mało, kto posługuje się takimi rzeczami.