Kawa w zależności od miejsca swojego pochodzenia ma inny smak oraz równie ceniony aromat. Pomimo, że do rodziny kawowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin z całego świata, kawą, którą delektujesz się na co dzień jest ta z gatunku Robusty lub Arabici. W dzisiejszym artykule omówimy kilka faktów, które powinieneś wiedzieć będąc wielbicielem porannej kawy. Arabica to jednak najczęściej wybierany gatunek kawy, który często określa się mianem kawy szlachetnej. Czym nas zachwyca w porównaniu do innych kaw oraz skąd znamy Arabice?
Pochodzenie Arabici
Jak sama nazwa wskazuje, kawa kojarzy nam się z półwyspem Arabskim, co niestety jest bardzo błędne. Wynikło to z niepoprawności skatalogowania roślin i stworzenia dla nich systemu nazewnictwa przez Karola Linneusza. Prawdziwym miejscem, skąd pochodzi wszystkim znana Arabica to Etiopia. Ta prawdziwa kolebka jednej z najpopularniejszych kaw na świecie nadal może pochwalić się produkcją Arabici.
Odpowiednie warunki do uprawy kawy
Każdy z gatunków roślin potrzebuje odmienne warunki, aby zapewnić im stały oraz szybki wzrost. Krzew kawy Arabica potrzebuje o wiele więcej uwagi oraz szczególnych warunków, które zapewnią, że roślina obrodzi w najsmaczniejsze ziarna. Pierwszym z potrzeb Arabici jest duża przestarzeń. Kawa zajmuje ogromne powierzchnie, przez to do jej uprawy są zarezerwowane jedne z największych pól. Kolejną ważną sprawą, bez której Arabica nie mogłaby w pełni się rozwijać jest temperatura oraz wysokość uprawy. Ten gatunek kawy preferuje najlepszy wzrost w przedziale od 15 do 24 stopni Celsjusza. Odpowiednia wysokość, która zapewni korzystny rozwój rośliny to 1800 metrów nad poziomem morza. Jeśli chodzi o rodzaj gleby, na której rośnie najlepiej jest to ta lekko kwaśna. Spełniając wszystkie z powyższych wymogów do wzrostu kawy, Arabica osiąga od dziewięciu nawet do dwunastu metrów wzrostu.
Miejsce uprawy Arabici
Jak już wspomniana wcześniej kolebka pochodzenia kawy, kontynentem jej aktualnej produkcji jest Ameryka Południowa. Głównym krajem, który zajmuje się jej uprawą oraz eksportem na rynek światowy jest Brazylia. Kawa Arabica to również produkt, który uprawia się na polach w Kolumbii. Wracając do jej afrykańskich korzeni, w sklepie możesz znaleźć Arabicę z Tanzanii, Nikaragui, czy też z Kongo i Hondurasu.
Arabica to kawa najczęściej uważana za najlepszą odmianę na świecie. Spełniając wszystkie wymogi do jej uprawy oraz zdrowego wzrostu, jak i jej słaba odporność na choroby i szkodniki powoduje, że jest to jedna z droższych kaw. Mimo to cieszy się wielkim uznaniem oraz popularnością, a jej aromat oraz smak uznaje tysiące osób na całym świecie.