Współczesny świat skonstruowany jest w taki sposób, że popularne równouprawnienie obu płci można spotkać na każdym kroku. Proces ten najłatwiej dostrzec w przypadku zawodów i stanowisk pracy. W dzisiejszych czasach szereg zawodów wykonywanych jest zarówno przez kobiety, jak i mężczyzn. Identycznie jest w przypadku różnorakich kucharzy. Taki rozwój wypadków sprawia, że można zastanowić się nad pewną kwestią. Można postawić pytanie z serii: „Kto jest lepszym kucharzem? Kobiety czy mężczyźni?”. Warto rozpocząć od stwierdzenia, że na tak postawione pytanie nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Z jednej strony, gotowanie to czynność, która najczęściej utożsamiana jest z kobietami. Dla kontrastu, w głowach wielu ludzi panuje przekonanie, że prawdziwym mistrzem kuchni jest mężczyzna. Wydaje się, że prawda leży po obu stronach. Wiele zależy od własnych upodobań konsumenta. Dla niektórych osób potrawy przyrządzane przez kobiety są lepsze, a innym smakuje kuchnia mężczyzn. Temat ten nie pozwala jednoznacznie rozstrzygnąć problemu.