Comber z sarny - co to? Jak przyrządzić? Gdzie kupić?

Na początek zacznijmy od tego, czym jest comber. Comber to część tuszy zwierzęcej pochodząca z części grzbietu, a dokładniej z okolic lędźwi. Niekiedy w skrócie comber nazywa się do krzyżówką od części kręgosłupa, przy której się znajduje. Jest to bardzo wartościowe mięso, bardzo delikatne i szlachetne. W kuchni przyrządzane na rozmaite sposoby bywa duszone, pieczone, a niekiedy też smażone. Najczęściej comber pochodzi od zwierząt łownych. Mamy więc comber z sarny, z dzika, z jelenia i innych zwierząt łownych. Czasami można trafić na comber z owiec, a nieco częściej także z królików.

Gdzie kupić comber z sarny?

Comber z sarny można nabyć na targu, od myśliwego, czy w większym sklepie. Dobrze, by był on ze sprawdzonego źródła, był przebadany i pochodził z legalnego uboju zwierząt.

Dlaczego warto jeść comber z sarny?

Przede wszystkim dziczyzna jest bardzo chuda. Zawiera o wiele mniej tłuszczu niż mięso pochodzące od zwierząt hodowlanych. Jest więc zdrowsza. Ponadto pochodzi od dzikich zwierząt, więc nie jest narażone na antybiotyki.

Jak przyrządzić comber z sarny?

Według smakoszy najlepszy comber to comber pieczony. W dodatku potrawę bardzo łatwo przyrządzić. Wystarczy odpowiednio przyprawić mięso i piec je w piekarniku przez 30 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Jako przyprawy doskonale sprawdzi się rozmaryn, sól i pieprz. Mięsa nie potrzeba jakoś specjalnie doprawiać, gdyż samo w sobie jest ono bardzo smaczne. Przed pieczeniem comber można podsmażyć na patelni, dodając oliwę.

http://www.miedzycechowy.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here