Smażona czy też duszona wątróbka w kuchni polskiej wpisana jest od zawsze chyba, jako danie proste, mające jednak w sobie pewien czar. Zwłaszcza w starszym pokoleniu naszych rodaków ceniona jest wątróbka smażona, czy też duszona. Jednak zdarza się, że jadamy wątróbkę gdzieś w restauracji lub u znajomych, a jest ona sucha i twarda – nie ma nic gorszego chyba niż tak przyrządzona wątróbka. Aby nie smakowała jak podeszwa, warto zdobić 2 rzeczy: Po pierwsze – Jeszcze przed jej smażeniem warto namoczyć ją w mleku, zyska na delikatności, będzie miała głębszy smak. Druga rada brzmi: absolutnie nie wolno solić wątróbki na początku smażenia. Najpierw trzeba ją dość solidnie podsmażyć, jednak robimy to na małym ogniu, dopiero pod koniec dorzucamy cebulkę i solimy. Na pewno z solą nie należy przesadzać, gdyż wiadomo, że jej nadmiar potrafi zabić smak każdej potrawy, a ponadto nie należy do najzdrowszych dodatków naszej kuchni. Znakomitym dodatkiem do tak przyrządzonej wątróbki będzie sałatka z kiszonej kapusty, do tego ziemniaki z wody

http://www.lazyhours.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here