Pieczenie domowego chleba ma same zalety
fot. Pixabay.com

Na zakwasie lub na drożdżach. Coraz więcej osób sięga po przepisy na domowy chleb. Choć ten pierwszy rodzaj wymaga odrobiny wysiłku, nic tak nie cieszy jak pięknie wyrośnięty, pachnąc chleb przygotowany na bazie własnego zakwasu. Warto więc piec chleb własnoręcznie, zamiast kupować w piekarni. Ten wysiłek się nam naprawdę opłaci.

Przeczytaj też: https://zaciszerozmaitosci.pl/domowy-chleb-czy-warto-zostac-swoim-wlasnym-piekarzem/

Jakie właściwości ma domowy chleb?

Domowy, własnoręcznie przygotowany i upieczony chleb ma wiele prozdrowotnych właściwości i naprawdę warto wyrobić w sobie nawyk jego stałego pieczenia. Po pierwsze taki chleb jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu zapobiega zwężaniu naczyń krwionośnych, chorobom serca oraz miażdżycy. Domowy chleb pełnoziarnisty obfituje również w takie minerały jak wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, selen, fosfor i wiele innych. Ponadto chroni także jelita. Duża ilość błonnika pomaga w ich prawidłowej pracy oraz wspomaga funkcjonowanie całego układu pokarmowego.

Warto również wiedzieć, że domowe pieczywo ma właściwości antyoksydacyjne oraz chroni przed chorobami nowotworowymi. Bogate źródło węglowodanów, jakie znajdziemy w domowym chlebie, pozwoli nam również zachować dobrą pamięć i koncentrację oraz da nam dużo energii do podejmowania codziennych wyzwań.

Najważniejsze zalety domowego chleba

Jeśli sami pieczemy chleb, jesteśmy przede wszystkim pewni tego, co zawiera. Najczęściej więc używamy do tego drożdży lub zakwasu, mąki, wody i soli. Ewentualnie dodajemy do ciasta również różnego rodzaju ziarna. Tym samym mamy stu procentową pewność, że nasz chleb nie zawiera żadnych konserwantów, karmelu, sztucznych dodatków, spulchniaczy czy regulatorów kwasowości. Nie można tego powiedzieć o chlebie, który nabywamy w piekarniach lub sklepach spożywczych.

Poza tym pieczenie domowego chleba może być prawdziwą przyjemnością. Jeśli potraktujemy to jako rodzaj pasji, a nie konieczności, zupełnie inaczej podejdziemy do procesu przygotowywania i pieczenia własnego chleba. Ponadto taki chleb szybko przypomni nam smaki i zapachy z dzieciństwa i równie szybko zauważymy, jaka jest różnica między tym, który kupujemy, a tym, który pieczemy.

Zobacz też: http://www.e-ciuszki.pl/sprawdz-jak-stworzyc-domowy-ogrodek/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here