Na sklepowych półkach pojawia się coraz częściej, konsekwentnie powiększa się też grono jej sympatyków. Soczewica staje się coraz bardziej popularnym składnikiem zdrowej diety, a przepisy na dania z jej udziałem cieszą się coraz większa popularnością. Jakie gatunki soczewicy możemy dziś znaleźć na sklepowych półkach? Jakie rodzaje tej smacznej, pożywnej i zdrowej rośliny strączkowej warto wybierać?
Bez większych problemów można dziś kupić soczewicę czerwoną, będącą popularnych składnikiem wielu jarskich potraw. Ponieważ ten gatunek soczewicy dość łatwo można rozgotować, pojawia się on zazwyczaj w przepisach na pożywne zupy. Ze względu na wyrazisty smak oraz łatwość rozgotowania, wielką popularnością cieszy się wśród wegan i wegetarian soczewica brązowa. Ten gatunek soczewicy jest podstawowym składnikiem jarskich kotletów i pasztetów, które dla każdego z nas mogą się stać ciekawym urozmaiceniem zdrowej diety. Delikatną i sypką soczewicę zieloną uwzględniają z kolei te przepisy, dzięki którym możemy przygotować pasty kanapkowe lub jarskie farsze do pierogów. Do pikantnych przekąsek najlepiej będzie się z kolei nadawała soczewica czarna, a do kremów lub puree – soczewica pomarańczowa.
Moda na zdrowe odżywianie się oraz powiększające się grono wegetarian sprawia, że rośliny strączkowe w naszej diecie odgrywają coraz ważniejsza rolę. Skutkiem tego są m. in. coraz ciekawsze przepisy na dania z warzywami oraz liczne gatunki soczewicy, które już bez większych problemów możemy zakupić w polskich sklepach.

http://www.sluchajcie.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here