Będąc panem we własnej kuchni dobrze jest zrobić swoje własne przetwory, które będą cennym skarbem zimową porą. Każdy z nas ma swoje ulubione smaki lata, które można zamknąć w przetworach i cieszyć się nimi w długie zimowe wieczory. Nie wszystko nadaje się do tak zwanego zaprawiania. Są bowiem owoce, które lepiej znoszą mrożenie. Ten proces nie jest skomplikowany ani czasochłonny. Wymaga odpowiednich woreczków zamykanych na klips oraz sporej zamrażarki. Na ten przykład tak przygotowane śliwki będą idealne na ciasto, które przywoła słońce i letnie zapachy sadów. Natomiast jabłka lepiej zamknąć w słoiku lub też przezimować je w ciemnym i chłodnym miejscu takim jak kopiec czy piwnica. Tak schowane specjały nie stracą nic ze swojego wyjątkowego smaku a będą zaskakiwały w najbardziej śnieżny i niemiły dzień. Hitem ostatnich lat są suszone pomidory. Ich smak jest tak niepowtarzalny, że zakochało się w nim wielu rodaków. Kwintesencja gałązki, której smak jest po prostu oszałamiający i niepowtarzalny zamykany jest w słoiczku z oliwą oraz ziołami. To zioła sprawiają, że suszone pomidory są takim rarytasem dodawanym praktycznie do wszystkiego. Podobnież jest z konfiturami z truskawek czy malin. Rogalik posmarowany nimi trąci wyjątkowością i śpiewem wesołego słowika. Smaki warte zachodu i pracy to właśnie smaki słonecznego lata.

http://www.insult.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here