Śliwka kakadu to owoc o kwaskowatym smaku, który pochodzi z Australii. Kakadu to bogactwo przede wszystkim witaminy C, ale również innych składników odżywczych. Z racji tego, iż wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, ostatnio pozostaje w kręgu zainteresowań naukowców oraz dietetyków. Kakadu zdobywa popularność na całym świecie. To naturalny suplement diety, a także składnik wielu kosmetyków.

W śliwce kakadu znajduje się ogromna ilość witaminy C. W 100 gramach owocu mieści się ok. 1500 miligramów witaminy C, czyli ponad 20 razy więcej niż w 100 gramach pomarańczy. Dlaczego witamina C jest tak ważna dla naszego organizmu? Przede wszystkim wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Odgrywa ogromną rolę w zdrowiu zębów, dziąseł oraz kości. Wspomaga także wchłanianie żelaza. Stymuluje również produkcję kolagenu, co wpływa na zachowanie elastyczności skóry. Ponadto, ułatwia pozbywanie się toksyn oraz spowalnia wytwarzanie histaminy, dzięki czemu działa antyalergicznie.

Śliwka kakadu to także źródło antyoksydantów, które odpowiedzialne są za zwalczanie wolnych rodników w naszym organizmie. Jest to bardzo ważne, ponieważ ich nadmiar może prowadzić do chorób serca, nowotworów, choroby Alzheimera czy do przedwczesnego starzenia się skóry. Ponadto w kakadu znajdują się fenole, dokładniej fitochemikalia, które również wykazują bardzo silne działanie. Co więcej, śliwki kakadu wykazują silne właściwości antybakteryjne.

http://www.atvn.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here