Produkty bogate w żelazo

Niedokrwistość z niedoboru żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy B12 to dolegliwość, która może zostać wyleczona przez zmiany w diecie. Anemii nie należy ignorować, ponieważ zaburzenie funkcjonowania krwi jest zawsze sygnałem alarmowym dla organizmu. Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12 czy kwasu foliowego powoduje zaburzenie syntezy DNA i upośledza dojrzewanie jąder komórkowych. Anemia z niedoboru kwasu foliowego niebezpieczna jest szczególnie u kobiet w ciąży.

Dieta bogata w żelazo jest polecana nie tylko przy anemii – żelaza kobietom nigdy dość. Jego niedobór może wystąpić przy długich i obfitych miesiączkach. Ale do jego przyswojenia konieczne są witaminy i mikroelementy. Dowiedz się, jak poprawić wchłanianie żelaza przez organizm i jak skomponować dietę, jeśli cierpisz na niedobór żelaza. Dieta, jest naprawdę bardzo, ale to bardzo ważna w przypadku anemii.

Anemia – co warto o niej wiedzieć

Niedokrwistość (anemia) wynikająca z niedoborów żywieniowych może być spowodowana wieloma czynnikami, m.in.:

niedoborem niektórych składników mineralnych (żelazo i miedź),

zbyt niskim spożyciem niektórych witamin ( m.in. witaminy C, A, E, B12, kwasu foliowego),

niedoborów białkowych.

Najczęściej spotykanym rodzajem niedokrwistości jest anemia wynikająca z niedoborów żelaza w diecie. W organizmie człowieka żelazo jest składnikiem hemu, który wraz z częścią białkową tworzy czerwony barwnik krwi – hemoglobinę. To dzięki niej odbywa się transport z płuc i uwalnianie tlenu w tkankach. Jest również składnikiem mioglobiny – barwnika mięśni odpowiedzialnej za magazynowanie tlenu oraz składnikiem wielu enzymów.

Zapotrzebowanie na żelazo w codziennej diecie zależy od płci, wieku i stanu fizjologicznego człowieka. Biorąc pod uwagę niewielką (średnio ok. 10%) przyswajalność żelaza z pożywienia, przyjęto poziom średniego, dziennego zapotrzebowania dla:

dorosłych mężczyzn na poziomie 10 mg,

kobiet w wieku 19-50 lat, ze względu na utratę krwi podczas miesiączek zapotrzebowanie wzrasta do 18 mg na dobę,

kobiet ciężarnych do 27 mg,

kobiet karmiących – zapotrzebowanie zmniejsza się do poziomu 10 mg na dobę.

Planując posiłki bogate w żelazo, należy pamiętać o czynnikach ograniczających i poprawiających jego przyswajalność. Ważna jest tutaj postać spożywanego żelaza. Tzw. żelazo hemowe, znajdujące się w produktach pochodzenia zwierzęcego jest łatwiej przyswajalne niż żelazo niehemowe, którego źródłem są produkty roślinne. Niezwykle ważna jest tutaj witamina C, której obecność w posiłku wielokrotnie zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego. Wchłanianie żelaza poprawia również obecność w diecie kwasów organicznych (jabłkowy, winowy) i białek zwierzęcych. Z kolei znaczne ilości błonnika pokarmowego w diecie, obecność szczawianów (np. szpinak, szczaw), tanin (np. herbata, kakao, orzechy), polifenoli (m.in. kawa, czerwone wino), niektórych składników mineralnych (wapń, miedź, cynk) – znacznie obniżają jego dostępność. Na liście produktów niewskazanych powinny znaleźć się również wędliny o wysokim stopniu przetworzenia, produkty instant czy słodkie napoje gazowane. Fosforany znajdujące się w żywności wysokoprzetworzonej wpływają na zmniejszenie przyswajalności żelaza. Układając jadłospis dla osób cierpiących na anemię wynikającą z niedoborów żelaza, należy zadbać o odpowiednią ilość żelaza i witaminy C, witamin z grupy B, w tym B12 i kwasu foliowego. Posiłki powinny być urozmaicone, zbilansowane, składać się z produktów naturalnych i niskoprzetworzonych. Najważniejsze źródła żelaza w diecie Polaków to mięso, wędliny, ryby, przetwory zbożowe, warzywa, w tym ziemniaki i owoce. Szczególnie dużo żelaza zawierają podroby: wątroba wieprzowa, cielęca, wątróbka drobiowa, kaszanka. Ponieważ najlepszym źródłem żelaza są produkty pochodzenia zwierzęcego, należy zadbać również o odpowiednią ilość białek pochodzenia roślinnego. Stosując dietę w anemii, warto wzbogacać posiłki o składniki zawierające żelazo: dodawać pestki dyni, słonecznika, otręby, mak i inne.

Produkty bogate w żelazo Rola żelaza w ludzkim organizmie

Żelazo jest bardzo ważne aby zachować dobre zdrowie, ponieważ odrywa kluczową rolę w wielu procesach w naszym organizmie. Żelazo odpowiada za produkcje czerwonych krwinek w których znajduje się hemoglobina, konieczna do transportowania tlenu z płuc do każdej komórki znajdującej się w naszym ciele. Żelazo w 80% znajduje się w naszej krwi, dlatego na niedobory żelaza mogą cierpieć osoby, które w wyniku wypadku straciły dużo krwi. Zapotrzebowanie na żelazo zwiększa się również w organizmie kobiet podczas menstruacji. Minerał ten odpowiada również za odpowiedni metabolizm we krwi oraz komórkach ciała transportując po organizmie bardzo ważne mikro oraz makro elementy oraz enzymy konieczne do zachowania zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Żelazo jest również niezbędne do zachowania prawidłowej odporności komórkowej, ponieważ bierze udział w produkcji erytrocytów oraz leukocytów, które znajdują się we krwi, szpiku kostnym, ale również układzie limfatycznym oraz moczu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here