Wiadomo, że nasza współczesna polska kuchnia ma raczej niewiele cech wspólnych z tradycyjną polską kuchnią, w której wielką rolę odgrywały wszelkiego rodzaju przyprawy, zioła i aromaty. Nasza współczesna kuchnia, marginalizująca zioła i przyprawy, właściwie nie zasługuje na miano „kuchni polskiej“, ponieważ nie jest kolejnym etapem rozwoju naszej rodzimej tradycji kulinarnej, lecz raczej osobliwym „melanżem“, powstałym z nieskoordynowanego połączenia wielu rozmaitych wpływów, od kuchni włoskiej poczynając, a kończąc na nowoczesnej kuchni amerykańskiej, tj. różnego rodzaju fast-foodach.Jednak bardzo możliwe że, ten stan rzeczy, o którym tutaj mówimy, już niedługo zacznie bardzo się zmieniać: już teraz widoczne są coraz silniejsze tendencje, aby wrócić polskiej tradycji kulinarnej jest właściwy charakter, na przykład poprzez przywrócenie do łask takich składników, jak wszelkie, tradycyjnie polskiej zioła czy przyprawy. Co prawda, statystyczny Polak nadal nie znajduje się w zasięgu tych zmian, ale niewykluczone że i to już niedługo ulegnie jakiejś dalej idącej przemianie.

http://www.pelnakorzysci.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here