Niedzielny obiad.

Obiad w niedzielę, to czasem jedyny obiad w tygodniu na którym spotyka się cała rodzina. Zajęci pracą, nauką, studiami nie mamy czasu w dni powszednie, aby razem usiąść przy stole, zjeść, porozmawiać. Pozostaje niedziela. Warto również na ten dzień zaprosić kogoś ważnego dla naszej rodziny – rodziców, przyjaciół, sympatię naszego dziecka. Na pytanie co na niedzielny obiad podaje się w Polsce wszyscy odpowiedź znają: rosół! To bardzo dobry pomysł, ale pod warunkiem, że wszyscy domownicy i zaproszeni goście jedzą mięso – bez niego rosołu ugotować się nie da. Jeśli choć jedna osoba jest wegetarianinem, to menu obiadowe musimy ułożyć tak, aby wszyscy czuli się u nas swobodnie. Wprawdzie miłym akcentem jest przygotowanie innej zupy czy drugiego dania dla mięsożerców i roślinożerców, ale to oznacza znacznie większy wydatek oraz wymaga więcej pracy. Poszukanie wspólnego mianownika nie jest wcale trudne. Z warzyw, makaronu, kaszy, nabiału można wyczarować dania obiadowe, które zadowolą nawet najbardziej wybrednych. Można przygotować zupę na bulionie z warzyw – praktycznie większość zup może mieć taką bazę. Na drugie danie można przygotować ziemniaki oraz kaszę lub ryż, jedno danie mięsne i jedno bezmięsne. No i nie wolno zapomnieć o surówkach – dwie albo nawet trzy różne surówki uzupełnią obiad o niezbędne witaminy i minerały oraz błonnik.
Podczas obiadu serwuje się napoje – tylko od naszych przyzwyczajeń oraz gustów naszych gości zależy jakie to będą napoje. Zawsze na czasie będą: woda z cytryną, soki owocowe, kompot domowej roboty.

http://www.normalsi.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here