Kwas chlebowy

Kwas chlebowy to sfermentowany napój z chleba, który ma liczne właściwości zdrowotne. Kwas chlebowy wzmacnia odporność, reguluje trawienie, a nawet sprzyja odchudzaniu. Jednak najbardziej słynie z tego, że szybko gasi pragnienie i orzeźwia, dlatego sprawdza się w czasie upałów. Kwas chlebowy to napój, który otrzymuje się w wyniku fermentacji chleba. Właściwości zdrowotne kwasu chlebowego są najbardziej doceniane w Rosji i na Ukrainie, gdzie od XVI wieku jest on napojem narodowym. W Polsce stał się powszechnie znany za czasów Władysława Jagiełły. Wówczas kwas chlebowy wyrabiany w wiejskich chatach po raz pierwszy trafił na szlacheckie dwory. Kiedy były żniwa, wyrabiano kwas słabszy – taki, który tylko gasił pragnienie. Natomiast na jarmarki i odpusty nieco mocniejszy, aby rozweselił bawiących się ludzi. Aby zaspokoić pragnienie wszystkich chętnych, kwas transportowano w dużych beczkach – tzw. kwasowicach. Warto wiedzieć, że „Kwas chlebowy sapieżyński kodeński” znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych MRiRW. Współcześnie kwas chlebowy w Polsce ma miano „wiejskiej” oranżady.

Kwas chlebowy – skład

Kwas chlebowySkład tego wyjątkowego napoju jest bogaty w witaminy i składniki mineralne, szczególnie z grupy B, a zawdzięcza to ekstraktowi powstałemu ze słodu. Ponadto znajdziemy w nim witaminę C, która wzmocni organizm. Pijąc kwas chlebowy, wzbogacimy organizm o witaminę młodości – E. Kwas chlebowy to także bardzo dobre źródło enzymów i bakterii kwasu mlekowego, które regulują pracę układu pokarmowego oraz uzupełniają prawidłową mikroflorę jelit.

Kwas chlebowy – właściwości

Kwas chlebowy stał się popularny w Polsce za czasów Władysława Jagiełły. Wtedy kwas chlebowy był wyrabiany na początku w wiejskich chatach – później trafił na salony. Dzisiaj kwas chlebowy słynie przede wszystkim ze swoich właściwości zdrowotnych. Ciekawostką jest, iż kwas chlebowy znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych MRiRW. Kwas chlebowy uznawany jest za napój leczniczy wspomagający prawidłową pracę układu trawiennego. Kwas chlebowy jest szczególnie polecany osobom cierpiącym na nadkwasotę. Ponadto przyśpiesza metabolizm po zjedzeniu tłustych i ciężkostrawnych potraw. Kwas chlebowy jest probiotykiem i przez to posiada w swym składzie dobroczynne bakterie. To właśnie dzięki nim kwas chlebowy reguluje mikroflorę jelitową. związku z tym, że przyspiesza przemianę materii – polecany jest osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto kwas chlebowy oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia ogólną odporność, chroni przed wieloma chorobami obniża poziom tak zwanego złego cholesterolu i dzięki temu może być stosowany w profilaktyce miażdżycy. Kwas chlebowy słynie ze swoich wartościowych składników, do których zaliczymy przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę C oraz składniki mineralne – szczególnie cynkoraz selen. Kwas chlebowy można dostać również w formie gotowej do spożycia w sklepie. Warto jednak uważać, gdyż czasami jest to woda barwiona z dodatkiem cukru. Dlatego też warto zawsze dokładnie zapoznać się z etykietą kwasu chlebowego. Kwas chlebowy powinien posiadać słód jęczmienny i żytni (niekiedy pszenny z dodatkiem mąki razowej) z dodatkiem cukru lub drożdży. Ponadto sprawdź, czy kwas chlebowy nie zawiera przypadkiem niepotrzebnych konserwantów i barwników.

Kwas chlebowy – zastosowanie

Jak już wcześniej wspominaliśmy, kwas chlebowy bardzo dobrze gasi pragnienie, nie tylko w upalne dni. Nawadnia, a dzięki zawartym w nim dobroczynnym składnikom wzmacnia zdrowie. Stanowi bardzo modne, bo zdrowe urozmaicenie potraw czy stołu podczas spotkań w gronie rodziny lub znajomych. Znajduje zastosowanie w problemach trawiennych, polecany jest także w wielu innych dolegliwościach, np. bólowych. W kuchni nie tylko dobrze komponuje się jako napój do potraw obiadowych. Często występuje również jako ich składnik. Kwas chlebowy to zdrowa alternatywa kolorowych, słodkich i gazowanych napojów. Niegdyś zapomniany, dziś coraz bardziej popularny ze względu na swe zdrowotne walory. Warto skusić się na przygotowanie domowego kwasu chlebowego, który nie jest trudny do wykonania. Smak i walory domowego, naturalnego napoju z pewnością będą przewyższały sklepowe produkty.

Kwas chlebowy – jak powstaje

Do przyrządzania sfermentowanego napoju chlebowego używa się naturalnego zakwasu żytniego lub razowego przygotowanego tradycyjną metodą. Ważnymi składnikami są także woda źródlana, cukier, miód naturalny, drożdże i zazwyczaj rodzynki. Pokrojony wypieczony chleb wyjmujemy z piekarnika gdy się zarumieni. Po przestygnięciu umieszcza się go w szklanej misie i zalewa przegotowaną, ciepłą wodą i zostawia na 3-4 godzin. Następnie dodaje drożdże i cukier (wcześniej rozpuszczone w wodzie). Taki roztwór pozostawia się w temperaturze pokojowej przez dobę, aż „dojrzeje”. Gdy napój będzie gotowy przelewamy go do butelek i dodajemy rodzynki. Butelki z kwasem chlebowym zostawia się na 3 doby, po tym czasie kwas chlebowy jest gotowy do spożycia. Należy uważać podczas dokręcania wieczek butelek ponieważ, kiedy dokręcimy je za mocno, gdyż gaz który powstaje w wyniku fermentacji może wybuchnąć i rozsadzić butelkę. Schłodzony lepiej smakuje, po otworzeniu zaleca się przechowywać go w lodówce, z uwagi na czterotygodniowy okres przydatności do spożycia. Najlepiej przygotować go samodzielnie w warunkach domowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here