Co jedzą Norwegowie, Finowie, Szwedzi i Duńczycy? Kuchnia skandynawska jest bardzo mało znana w naszym kręgu kulturowym, a przyglądając się kuchniom świata, częściej wybieramy tę, która powiązana jest z basenem Morza Śródziemnego. A okazuje się, że skandynawskie potrawy są nie tylko bardzo zdrowe, bo oparte na naturalnych składnikach, ale przede wszystkim, wyjątkowo smaczne. Warto przyjrzeć się choćby sposobowi, w który Skandynawia wykorzystuje elementy takie, jak owoce leśne typu żurawina i borówki – różnego rodzaju dżemy, czy też sosy są świetnym dodatkiem, który pozwala cieszyć się smakiem mięsa w pełniejszy sposób. Ale to nie wszystko, o czym możemy pomyśleć, ponieważ skandynawska kuchnia to przede wszystkim morskie i rzeczne ryby, których smaku nie da się porównać z żadnym innym. Warto więc na pewno rozkoszować się norweskim łososiem, czy też pstrągiem, które przyrządzane są na różne sposoby. A jeśli lubimy, to i skandynawska dziczyzna przypadnie nam do gustu bez większych problemów.

http://www.lubiepowietrze.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here