Kiedy myślimy o kuchni japońskiej pierwsze co przychodzi nam na myśl to oczywiście sushi. Jednak nie trzeba jechać do kraju kwitnącej wiśni czy wydawać setki złotych w restauracjach serwujących ten specjał, żeby posmakować sushi. Wystarczy udać się do dobrze zaopatrzonego supermarketu i zrobić małe zakupy. Potrzebne będą nam algi, ryż do sushi, ocet ryżowy, chrzan wasabi, sos sojowy i kawałek łososia, jedna marchewka, kawałek cukinii. Najpierw gotujemy ryż z dodatkiem octu ryżowego i sosu sojowego. Następnie na cienkiej macie rozkładamy liść algi, smarujemy go ryżem . W ryżu robimy rowek do którego nakładamy odrobinkę chrzanu wasabi oraz dodatki takie jak łosoś czy marchewkę. Całość zwijamy, końcówkę liścia smarujemy wodą lub octem ryżowym i sklejamy rulon. Kolejno kroimy go na małe walce. Podajemy z chrzanem wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem. Możemy oczywiście do spożycie podać oryginalne japońskie pałeczki, ale jeśli nie mamy wprawy w jedzeniu pałeczkami wystarczy nam zwykły widelec.

http://www.dessire.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here