Kolendra to bardzo popularna roślina, podobnie jak kminek czy kumin również należy do roślin selerowatych. Kolendra występuje w dwóch gatunkach, z których zdecydowanie bardziej popularna jest kolendra siewna. Pochodzi znad Morza Śródziemnego, lecz została zawleczona również do krajów o chłodniejszym klimacie. W Polsce kolendra jest zwykle uprawiana, rzadko występuje w stanie dzikim. Kolendra od dawien dawna stosowana jest przede wszystkim w ziołolecznictwie, głównie za sprawą dobroczynnych składników, które zawiera. Są to na przykład rozmaite olejki eteryczne z linalolem. W kuchni kolendra stanowi dosyć pospolitą przyprawę, jest przede wszystkim jednym z podstawowych składników indyjskiej mieszanki przypraw curry. W postaci nasion roślina ta jest dodawana do wielu wypieków, takich jak szarlotka czy pierniki. Poza tym stanowi dodatek do ryżu oraz potraw mięsnych. Znane jest również stosowanie kolendry w postaci świeżych listków, które najczęściej wykorzystywane są w daniach kuchni azjatyckiej.

http://www.rajnet.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here