Kefir odchudzanie

Kefir to napój z mleka fermentowanego, znany od setek lat ze swoich prozdrowotnych właściwości. Pochodzi najprawdopodobniej z Kaukazu, gdzie produkowali go owczarze. Również Ormianie od wczesnej starożytności pili to sfermentowane mleko. Ten napój jest bardzo popularny na terenie od Europy Wschodniej po Mongolię, a w ostatnich latach zdobywa popularność na Zachodzie. Największymi producentami kefiru na świecie są Rosja i Polska. Jak wytwarza się kefir? Powstaje on przy użyciu grzybków kefirowych (nazywanych ziarnami), które to składają się z bakterii i drożdży, zazwyczaj z mleka krowiego, koziego lub owczego, ale można wytwarzać go również na podstawie mleka kokosowego, sojowego albo ryżowego. Kefir charakteryzuje się kwaśnym smakiem, białą lub kremową barwą i zawiesistą konsystencją. Dlaczego kefir jest tak zdrowy? Zawiera w sobie bakterie fermentacji mlekowej, które są korzystne dla zdrowia. W tym kwaśnym napoju znajdują się również witaminy: witaminy z grupy B, takie jak B1 czy B12, oraz witamina K. Znajdziemy tam również kwas foliowy i biotynę, wapń i magnez, jak również niezbędne aminokwasy. Kefir ma niewiele kalorii, około pięćdziesięciu do siedemdziesięciu kcal na sto gramów, a przy tym bardzo sycący ze względu na dużą zawartość białka. Co prawda kefir zawiera laktozę, jednakże ponieważ zawarte w nim bakterie i droższe nieco ją rozkładają, osoby z nietolerancją laktozy odczują to słabiej niż w przypadku innych produktów mlecznych. Pijąc kefir odchudzanie się może być skuteczniejsze. Ten napój wspomaga procesy oczyszczania organizmu i proces przemiany materii. Dzięki niemu usprawnimy też pracę jelit. Przyśpieszony kefirem metabolizm wpłynie na proces spalania tkanki tłuszczowej, a jego oczyszczające właściwości sprawią, że pozbędziemy się zbędnych produktów przemiany materii. Jest zalecany dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Dodatkowo, kefir ma lekkie właściwości przeczyszczające, a zawarte w nim probiotyki przywracają naturalną florę bakteryjną w naszych jelitach. Jest polecany również podczas kuracji antybiotykowej lub podczas zatrucia z wymiotami lub biegunką. Pomoże również po zjedzeniu tłustego i ciężkiego posiłku. Zawarte w nim bakterie mogą również pomóc w łagodzeniu dolegliwości zespołu jelita drażliwego i wrzodów. Najlepszy do celu zrzucenia wagi będzie kefir odtłuszczony, który ma bardzo mało kalorii. Kefir ochroni również przed osteoporozą – regularnie picie kefiru zapobiegać będzie pogorszeniu stanu tkanki kostnej, ze względu na zawartość wapnia i witaminy K, która bierze udział w metabolizmie wapnia. Probiotyki w kefirze pomogą również przy zapobieganiu chorobom nowotworowym – stymulują układ immunologiczny i ograniczają rozwój rakotwórczych związków. Co ciekawe, kefir może również złagodzić reakcje alergiczne – wzmacnia on układ odpornościowy i pozwala na niedopuszczenie do powstania groźnych chorób, na przykład astmy. Kefir jest więc niezwykle korzystnym dla naszego organizmu napojem, który powinien znaleźć się w każdej lodówce.

http://www.abczdrowia.com.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here