Niby danie przygotowane według jednego przepisu, ale każdemu smakuje inaczej. Jest to zależne od kubków smakowych każdego człowieka. A że człowiek jest istotą niepowtarzalną, toteż żaden osobnik, kosztujący daną potrawą, nie poczuje nigdy tego samego smaku, co poprzednik. Tym samym jedne potrawy mogą komuś bardzo smakować, a ktoś inny może ich szczerze nienawidzić. Jest to zupełnie normalne. Dla jednego coś może być przepyszne i wspaniałe, a to samo dla innego może być nie do przełknięcia. Wszystko to jest bowiem kwestia smaku i gustu. Każdy człowiek odbiera inaczej bodźce smakowe i inaczej na nie reaguje. Dlatego też jeden może zjeść całą cytrynę i nawet się nie skrzywi, a ktoś inny poczuje jej kroplę na języku i od razu jest cały sztywny. Dlatego też nieco pozbawione sensu wydają się programy, w których wypowiada się nad jednym daniem kilku krytyków kulinarnych. Bo o ile jednemu krytykowi może coś idealnie smakować, o tyle dla drugiego może być zbyt mało lub zbyt dużo posolone. Jedząc w restauracjach musimy się zatem zdać na gust przygotowującego. Jeżeli lubi on duże ilości soli, to możemy się gorzko skrzywić na przesolenie obiadu. A dla niego będzie to danie w sam raz. Smak bowiem to podstawa.

http://www.u21.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here