Wiele osób spotyka się z opinią, że spożywanie posiłków w kuchni jest czymś, co kłóci się z zasadami etyki i dobrego wychowania. Kwestia dobrych manier, często i gęsto dyskutowana jest w mediach masowych. Specjaliści od savoir-vivre, wyjaśniają, że jedzenie w kuchni nie jest czymś złym. Przeciwnie, w przypadku warunków panujących na Polskim rynku mieszkaniowym, niewiele osób może sobie pozwolić na jadalnię, czy inne osobne pomieszczenie, które będzie, choć w małym stopniu przypominało nam to ekskluzywne miejsce. Wszechogarniające bezrobocie, recesja na rynku i inne niesprzyjające dobrej atmosferze – czynniki gospodarcze, sprawiają, że kuchnia jest jedynym miejscem, gdzie obywatele mogą spożyć przygotowane wcześniej w kuchni posiłki. Jadalnia w dalszym ciągu jest dobrem tylko i wyłącznie dla najbogatszych rodaków. Nic nie wskazuje na to, że sytuacja w najbliższym czasie może ulec poprawie. Kraje Europy, takie jak Włochy czy Grecja, są bliskie bankructwa. Mając na uwadze dług publiczny Polski, który bliski jest magicznej granicy pięćdziesięciu pięciu procent, można przypuszczać, że minie wiele lat zanim dogonimy zachodnie kraje Unii Europejskiej. Bliżej nam do sytuacji, która ma miejsce obecnie w pogrążonej kryzysem południowej części Europy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here