Granat – właściwości soku, owocu i syropu z granatu

Właściwości granatów znane były chińskim lekarzom już w starożytności. Sok z owoców granatu łagodzi problemy trawienne, działa odmładzająco na skórę. Dzięki dużej zawartości fitohormonów granat łagodzi objawy PMS i menopauzy. Zwolennicy afrodyzjaków w granatach dopatrują się też właściwości zwiększających doznania erotyczne. Starożytni chińscy lekarze uznawali sok z granatów za życiodajny nektar. W średniowieczu granat cieszył się opinią owocu gwarantującego długowieczność. Od zawsze był symbolem płodności – w ponad połowie składa się z samych ziaren! Sokiem z granatu leczono rany. Skórki stosowano przeciw biegunce, wrzodom, próchnicy, w stanach zapalnych gardła. Kora i korzenie zwalczały tasiemca, a kwiatami granatu leczono cukrzycę. Jako superowoc o niezwykłych właściwościach zdobił herby związków lekarzy w całej Europie. W naszych czasach sam granat i sok wyciśnięty z tych owoców doczekał się ponad 200 badań naukowych potwierdzających skuteczność działania przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a także chorobom serca. Największym skarbem granatów są łatwo przyswajalne polifenole należące do przeciwutleniaczy. W soku granatów jest ich trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie lub czerwonym winie. To głównie przeciwutleniaczom zawdzięczamy największe zalety granatów. Owoc granatu przez wiele osób nazywany także owocem życia, coraz częściej gości w naszym codziennym jadłospisie. Mimo to w dalszym ciągu nie jest tak popularny jak inne owoce na przykład banany, nektarynka czy gruszka.

Owoc granatu – charakterystyka

Granat – właściwości soku, owocu i syropu z granatuOwoc granatu jest bardzo zdrowy. Owoc granatu posiada nie tylko smaczny sok, ale przede wszystkim zawiera polifenole, czyli przeciwutleniacze, które hamują powstawanie wolnych rodników oraz usuwają już powstałe, co zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych. Owoc granatu w swoim wnętrzu posiada słodkie, soczyste nasiona i to właśnie one nadają się do jedzenia. Najbardziej dojrzałe są te owoce granatu, które posiadają gładką i lśniącą skórkę.

Granat – właściwości lecznicze

1. POPRAWIAJĄ PRZEPŁYW KRWI u osób z chorobą wieńcową, redukują złogi i zwapnienia, obniżają ciśnienie krwi, a przy tym pomagają utrzymać w ryzach poziom cholesterolu.

2. POMAGAJĄ W WALCE Z RAKIEM PROSTATY Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badanie, w którym u 48 chorych kuracja granatami zahamowała rozwój komórek nowotworowych.

3. MOGĄ WSPIERAĆ LECZENIE RAKA PIERSI W badaniu in vitro onkolodzy uzyskali zahamowanie namnażania się komórek nowotworowych.

4. ZAPOBIEGAJĄ PROCESOM STARZENIA a nawet spowalniają postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera.

5. ŁAGODZĄ PROBLEMY TRAWIENNE Zawierają kwascytrynowy i taninę o właściwościach ściągających.

6. POMAGAJĄ PRZY DOLEGLIWOŚCIACH KOBIECYCH PMS i objawach związanych z menopauzą, dzięki fitoestrogenom

7. PRZECIWDZIAŁAJĄ PROBLEMOM Z EREKCJĄ W medycynie tybetańskiej były podstawowym składnikiem leku na potencję. Zawarte w granatach substancje czynne faktycznie mają korzystny wpływ na potencję, redukują zaburzenia erekcji, pobudzają libido i podnoszą doznania erotyczne.

8. ODMŁADZAJĄ regenerują skórę, poprawiają jej ukrwienie i koloryt. Przyśpieszają też gojenie się zmian trądzikowych, mają bowiem działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Zawarty w nich kwas elagowy wzmacnia ściany komórek, zapobiegając utracie przez nie wody, co spowalnia proces starzenia.

Owoc granatu – witaminy i minerały

Owoce grantu to bogate źródło witaminy C, witaminy E, witaminy B, witaminy A oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych takich jak: magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. W składzie owocu granatu znajdują się również duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu. W 100 gramowej porcji świeżych owoców granatu znajduje się średnio ok. 80 kilokalorii.

Sok z granatu – zastosowanie

Sok z granatu – zastosowanie Sok z granatu polecany jest osobom, które dbają o sylwetkę oraz stosują diety odchudzające. Okazuje się, że może mieć korzystne działanie także w leczeniu choroby Alzheimera. i w walce z nowotworami. Sok z granatów jest stosowany w profilaktyce nowotworowej, wykazując bardzo silne działanie hamujące rozwój komórek nowotworowych. Duża zawartość antyoksydantów nie tylko korzystnie wpływa na wygląd zewnętrzny, ale pozytywnie oddziałuje na cały ustrój człowieka i działając prewencyjnie w chorobach układu krążenia. Co ciekawe, sok z granatów nie tylko powinien gościć w diecie kobiet, ale także mężczyzn, gdyż zapobiega impotencji.

Sok z granatu – przeciwwskazania

Przyjmowanie niektórych leków może tworzyć interakcje z sokiem z granatu i działać niekorzystnie, obniżając jego działanie. Przeciwwskazaniem do stosowania soku z granatu mogą być dolegliwości i choroby układu pokarmowego np. nadkwaśność, choroba wrzodowa, zapalenie błony śluzowej żołądka. Sok z granatu ma wielki potencjał antyoksydacyjny i przeciwnowotworowy. Dodatkowo zapobiega chorobom serca oraz układu krążenia. Jego właściwości lecznicze zostały zbadane w wielu ośrodkach naukowych, a granat z którego powstaje cudowny sok, jest jednym z najbardziej wartościowych owoców. Sok z granatu oprócz tego bardzo dobrze smakuje i stanowi dość egzotyczne i smaczne urozmaicenie codziennego jadłospisu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here