Dlaczego warto jeść pomidory?

Bez dwóch zdań to właśnie pomidory są naszymi faworytami spośród wszystkich dostępnych warzyw. Traktujemy je jak królów naturalnych produktów. Dodajemy je do wszystkiego, jemy pod ich czystą postacią albo tworzymy z nich najróżniejsze przetwory – czy to sosy, czy to zupy, czy to po prostu przetarte kremy, które najlepiej smakują z kleksem tłustej śmietany i garścią różnych ziarenek. Dlaczego jednak powinniśmy je jeść? Czy lepiej wybierać ekologiczne bio pomidory czy te zwykłe? Co takiego kryje się w tych warzywach, że tak bardzo przepadamy za ich smakiem?

Jedną z głównych wartości pomidorów jest to, że jako jedne z nielicznych warzyw zawierają one ogromną dawkę likopenu. To związek bardzo dobrze oddziałujący na nasz organizm. Ma zdolność do zwalczania wolnych rodników, które biorą odpowiedzialność m.in. za przyspieszanie procesów starzenia się skóry. Oczywiście w innych produktach też go znajdziemy, bo jeszcze więcej niż w pomidorach jest go chociażby w pomarańczach, ale jeśli chodzi o warzywa, to właśnie te czerwone mają najwyższą zawartość likopenu. Co to oznacza? Ano tyle, że jeśli nie chcemy zbyt szybko się starzeć i pragniemy na jak najdłuższy czas zachować młody wygląd skóry, powinniśmy włączać pomidory do swoich posiłków, a najlepiej jeść je codziennie. Ciekawostką jest również to, że te warzywa potrafią… uchronić nas przed zawałem serca! Zmniejszają bowiem ciśnienie krwi i są świetnym wyborem dla osób mających problemy z wysokim ciśnieniem.

Niektóre badania wykryły również, że osoby, które regularnie zjadają pomidory (czy to te zwykłe, czy to ekologiczne bio pomidory) mają mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory. Ochrona dotyczy w szczególności raka prostaty, a w przypadku kobiet – raka szyjki macicy. Pomidory zawierają też w sobie mnóstwo wody, dlatego przy okazji nawadniają nasz organizm i mogą uzupełnić niedobory płynów. Jeżeli wiemy, że możemy nie dostarczać sobie odpowiednich dawek wody, przynajmniej starajmy się jeść częściej takie warzywa i owoce, które mają jej całkiem sporo. Są to zresztą nie tylko pomidory. Prawdziwymi mistrzami w tej dziedzinie okazują się arbuzy, bo niemalże w całości składają się z wody, a przy tym nie mają praktycznie żadnych kalorii. Tego rodzaju warzywa i owoce, wypełnione w przynajmniej kilkudziesięciu procentach płynami, szczególnie dobrze sprawdzają się podczas diet odchudzających. Możemy jeść je dosłownie bez ograniczeń, gdy tylko poczujemy lekki głód. Dzięki temu szybko zaspokoimy swój apetyt (o ile porcja warzyw czy owoców będzie naprawdę solidna), a w żadnym wypadku nie odczujemy tego na wadze. Dalej będziemy mogli sumiennie chudnąć.

Teraz zastanówmy się nad tą kwestią, czy te wszystkie pomidory z marketów mogą wykazać się właściwościami opisywanymi w tekście. No i niestety bywa z tym różnie. Zimą i jesienią powinniśmy mimo wszystko stawiać bardziej na ekologiczne bio pomidory. Są trochę droższe, ale lepiej już zjeść jednego takiego ekologicznego pomidora aniżeli pięć pomidorów o wątpliwej jakości.

http://www.miss-fit.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here