Sylwestrowe menu

0

Kiedy spędzamy sylwestra w domu, z rodziną i znajomymi, trzeba przygotować jakieś szczególne menu. Przede wszystkim poleca się catering. Za odpowiednią sumę można przygotować wspaniałe przyjęcie, a jako wkładem jest tylko podgrzanie i podanie ich na stół. Samemu także możemy zaproponować swój własny jadłospis, który w prosty sposób można przygotować. Wystarczy trochę kreatywności i chwila zabawy.. Jeżeli chodzi o sałatki, to można je zrobić samemu w tradycyjny sposób (sałatka warzywna, sałatka warzywna z łososiem wędzonym, sałatka grecka z fetą i oliwkami), ale można także kupić je w sklepach. Mięso wystarczy kupić, zrobić marynatę, następnie wsadzić do piekarnika i czekać aż się upiecze. Jako gorący posiłek można np. podać barszcz czerwony z uszkami, a także gulasz na ciepło. Do tego nie powinno także zabraknąć jakiegoś słodkiego posiłku, można podać ciasto, lody lub inny deser. Konieczny jest też zimny bufet, który możemy podać w formie galatu, ryby po japońsku, bukietu surówek i wędlin na pieczywo

http://www.fabrykatrzciny.pl/

Rola wątroby w naszym organizmie

0

Wątroba jest organem, który ma bardzo duże znaczenie w naszym organizmie. Bierze udział w bardzo wielu istotnych procesach w organizmie człowieka. Mówi się nawet, iż jeśli nie wiadomo, gdzie jakiś białko jest produkowane w naszym organizmie można strzelać, iż to właśnie wątroba jest odpowiedzialna za jego produkcję. Wątroba magazynuje tak jak mięśnie glikogen, który w okresie zapotrzebowania jest zamieniany na glukozę. Wątroba produkuje część czynników krzepnięcia, niedobór może powodować poważne problemy z krzepnięciem, które może doprowadzać do krwawień. Wątroba produkuje albuminy, białka, które odpowiadają za utrzymanie odpowiedniego ciśnienia onkotycznego krwi. Wątroba magazynuje także różne witaminy między innymi witaminę A, oraz bierze udział w metabolizmie witaminy K. Wątroba jest także odpowiedzialna za produkcję żółci, która ma za zadanie trawienie tłuszczów w dwunastnicy. Wątroba jest bardzo ważnym narządem, jej uszkodzenie niesie z sobą bardzo wiele komplikacji, wiele dokuczliwych objawów.

http://www.oliwkowo.pl/

Nowoczesna kuchnia

0
Kuchnia orientalna

Ludzie uwielbiają gotować. Można powiedzieć, że jest to współcześnie wspólna pasja wielu obywateli. Nie ma się co w związku z tym dziwić, że kuchnia jest tak popularną dziedziną, którą interesuje się w nowoczesnym i postępowym dwudziestym pierwszym już wieku niemal każdy człowiek. Nie wszyscy – jak pokazują niedawno przeprowadzone przez fachowców badania – opowiadają się jednak za kuchnią tradycyjną. Wręcz przeciwnie, coraz więcej współcześnie żyjących w naszym kraju obywateli woli kuchnię nowoczesną. A co to takiego? Najprościej rzecz ujmując – są to dania, które odłączają się w pewnym sensie od dań tradycyjnych. Często jednak w kuchni nowoczesnej elementy dań standardowych są wykorzystywane, a także – mieszane ze sobą. Nie każdy jednak jest zwolennikiem takiej nowoczesnej, często ekstremalnej kuchni. Jest to bowiem opcja dla ludzi naprawdę lubiących nowe smaki. Bez problemu można jednak współcześnie z taką kuchnią poeksperymentować, gdyż na rynku dostępnych jest wiele poradników kulinarnych, które bliżej opisują tę modernistyczną – można by rzec – kuchnię.

http://www.curio.pl/

W końcu jestem na swoim

0

Zawsze pragnąłem stworzyć swój, własny rodzinny kąt, w końcu udało mi się po części zrealizować ten plan. Mówię po części gdyż na ten cel został zaciągnięty kredyt mieszkaniowy, który będę musiał według założeń spłacać prawie ćwierć wieku, chyba, że uzyskam większe dochody, to ten czas trochę się skróci. Wiem, że kredyt mieszkaniowy to dość pokaźna kwota, jeśli gdyby nie kredyt, to dalej mieszkałbym u teściów. Nie chodzi również o to, że kredyt mieszkaniowy był moim jedynym wkładem, była atrakcyjna oferta z której skorzystałem, i to wszystko. Nie należę do osób, które obawiają się o swoją przyszłość, jestem nawet bardziej optymistą niż pesymistą, i nie zamierzam tego ukrywać. Źle robią ludzie, którzy nastawiają się negatywnie na przyszłość, ja uważam, że co ma być to będzie, jednak nie mogę stać w miejscu i się nie rozwijać. Mam w planach nawet wyjechać za granice, a mieszkanie, można zawsze komuś wynająć, przecież to w dzisiejszych czasach, żaden problem, może my sami, je tworzymy, i to zupełnie niepotrzebnie.

http://www.pytano.pl/

Przygotowanie grzybów do spożycia

0

Grzyby, ze względu na swoje niepowtarzalne walory aromatyczne i smakowe, mogą być niezastąpionym dodatkiem do wielu potraw. Muszą jednak zostać odpowiednio wybrane i przygotowane. Czy to na samodzielnym grzybobraniu, czy to w sklepie należy wybierać grzyby raczej młode, jędrne, zdrowe i nierobaczywe, uszkodzone co najwyżej powierzchownie. Oczywiście niezbędne jest usunięcie wszelkich suchych zabrudzeń, piasku, ziemi czy resztek leśnej ściółki. Zwykle odcina się dolną część trzonu grzyba, a w przypadku na przykład pieczarek czy maślaków niezbędne jest obranie kapelusza z powierzchniowej błony. Dalsze postępowanie zależy od tego, jak zamierzamy przyrządzić grzyby. Można je pozostawić w całości, zwłaszcza drobne, lub odpowiednio pokroić. Do najpopularniejszych sposobów konserwacji i przechowywania grzybów należy ich suszenie, na powietrzu lub w specjalnej elektrycznej suszarce, a także solenie w szczelnych słojach oraz marynowanie w najrozmaitszych zalewach.

http://www.dermix.pl/

Prawdy i mity o ziołach

0

Nikogo chyba nie trzeba pouczać o tym, jak znaczną rolę w początkach kulinarnej historii naszego kraju odgrywały zioła oraz przyprawy. Jak wiadomo, tradycyjna kuchnia naszego kraju, zwana także kuchnią sarmacką, była w wysokim stopniu ostra i aromatyczna, oparta właśnie na takich składnikach, jak zioła oraz przyprawy. Jednak, jeśli przyjrzeć się nieco bliżej naszej obecnej sytuacji kulinarnej, szybko zauważymy, że główne tendencje naszej współczesnej kuchni raczej nie wykazują analogii z tym, co według analityków kulinarnych stanowi o istocie i odrębności naszej kuchni, a jeśli tak to są to analogie utajone, głęboko ukryte i niedostępne umysłowi przeciętnego obserwatora. W każdym razie, nie można negować faktu, że szeroko rozumiane zioła i przyprawy nie odgrywają roli wiodącej w naszej współczesnej kuchni, a nawet, można tak powiedzieć, odgrywają rolę o wiele mniej znaczącą, niż w wielu innych tradycjach kulinarnych. Niewykluczone jednak, że ten stan rzeczy będzie się jeszcze zmieniał i że zioła zaczną zyskiwać na popularności, ale na jakiekolwiek wyjaśnienia trzeba będzie po prostu zaczekać.

http://www.lapetit.pl/

Ciężko znaleźć dobre jedzenie na mieście

0
Opracuj własną dietę

Jest tysiące restauracji, jednak mimo to ciężko na którąkolwiek się zdecydować. Ważne, aby wybór był przemyślany, w końcu chodzi tu przede wszystkim o zdrowie człowieka. Najistotniejsze są wartości, kuchnia powinna być naturalna, znanych źródeł. Tak zwane lokale szybkiej obsługi są wygodą jednak także wielkim zagrożeniem. Skuszenie się na taki krok może mieć swoje, olbrzymie konsekwencję. Zdrowie jest bezcenne, jedzenie czynnością codzienną, to co wkłada się do ust ma ogromny wpływ na pracę organizmu. Nie zaleca się tego faktu bagatelizować. Warto poczytać opinię innych użytkowników, jeśli ktoś poszukuję naprawdę dobrej restauracji, nic tak nie przedstawi obrazu jak drugi człowiek. Można się wiele dowiedzieć. Smakiem można zaślepić obiektywizm, najważniejsze są wartości potrawy, czy mają naturalne, zdrowe składniki. Jeśli chodzi o posilenie się nie należy oszczędzać. Gdy trzeba warto wydać trochę grosza, tak się kupuję bezpieczeństwo. Kuchnia ma różne strony, przykre jest to, że niekiedy ciemne.

http://www.blackbook.pl/

Ubezpieczenie swojego domu

0

Niestety w dzisiejszych czasach nigdy nie wiadomo, na co można trafić tak, więc o wiele pewniej jest jednak wykupywać sobie ubezpieczenia domu oraz swoich nieruchomości. Tyle się przecież słyszy o powodziach oraz huraganach tak, więc w razie gdyby twój dom również uległ zniszczeniu, to będziesz mógł ubiegać się o odpowiednio dużą kwotę odszkodowania na jego naprawę. Niestety w praktyce wygląda to niestety tak, że wielu ludzi nie ma ubezpieczenia na nieruchomości i potem plują sobie w brodę, gdyż na przykład silna burza całkowicie zniszczyła im dach na domie, a oni teraz nie mają, za co to wszystko naprawić. Trzeba myśleć z wyprzedzeniem i przewidywać, co się może stać, gdyż nigdy ni wiadomo, tym bardziej, że teraz pogoda wariuje. Oczywiście ubezpieczenia przydają się również w przypadku włamań, gdyż tego również nie brakuje w dzisiejszych czasach i można powiedzieć, że zdarzają się one coraz częściej. Pamiętaj, więc o tym, kiedy kolejny raz odwlekasz wykupienie odpowiedniej polisy dla siebie.

http://www.istaszow.pl/

Po prostu zioła

0

Wiadomo, że nasza współczesna polska kuchnia ma raczej niewiele cech wspólnych z tradycyjną polską kuchnią, w której wielką rolę odgrywały wszelkiego rodzaju przyprawy, zioła i aromaty. Nasza współczesna kuchnia, marginalizująca zioła i przyprawy, właściwie nie zasługuje na miano „kuchni polskiej“, ponieważ nie jest kolejnym etapem rozwoju naszej rodzimej tradycji kulinarnej, lecz raczej osobliwym „melanżem“, powstałym z nieskoordynowanego połączenia wielu rozmaitych wpływów, od kuchni włoskiej poczynając, a kończąc na nowoczesnej kuchni amerykańskiej, tj. różnego rodzaju fast-foodach.Jednak bardzo możliwe że, ten stan rzeczy, o którym tutaj mówimy, już niedługo zacznie bardzo się zmieniać: już teraz widoczne są coraz silniejsze tendencje, aby wrócić polskiej tradycji kulinarnej jest właściwy charakter, na przykład poprzez przywrócenie do łask takich składników, jak wszelkie, tradycyjnie polskiej zioła czy przyprawy. Co prawda, statystyczny Polak nadal nie znajduje się w zasięgu tych zmian, ale niewykluczone że i to już niedługo ulegnie jakiejś dalej idącej przemianie.

http://www.pelnakorzysci.pl/

Nowe gotowanie na zachodzie

0

We współczesnych państwach kapitalistycznych bardzo dużym problemem wydaje się być zdrowe gotowanie i umiejętność właściwego dobierania składników tak, by potrawa była nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Dla sporej liczby współczesnych ludzi smaczne jest niestety to, co nie jest szczególnie zdrowe dla nich, czego absolutnie najlepszym dowodem jest popularność fast-foodów. Brak zainteresowania zdrową kuchnią jest czymś naturalnym w tych najbardziej uprzemysłowionych krajach, gdzie niestety żywność jest coraz mocniej modyfikowana i wzmacniania licznymi chemicznymi środkami. Niestety ludzie przyzwyczajeni do takich a nie innych przepisów nie widzą nic złego w tak drastycznie niskiej jakości mięsa czy warzyw dostępnych w ich sklepach. Stopniowo jednak widać wzrost świadomości nawet najmłodszych ludzi, którzy dzisiaj bardzo umiejętnie wykorzystują Internet i sklepy internetowe do pozyskiwania nie tylko wiedzy o ekologicznych produktach, ale także samych ekologicznych produktów w opłacalnej cenie. Dzięki temu jasne jest dzisiaj, że przyszłość zdrowego odżywiania leży w młodych ludziach, którzy już dzisiaj mocno naciskają na swoich rodziców i rodzinę, by ta odżywiała się inaczej, ale w przyszłości sami będą mieli możliwość uczyć dzieci właściwego podejścia tak do jedzenia jak i gotowania.

http://www.electrownia.pl/

ZOBACZ TEŻ