arbuz

Nie bez powodu arbuz to owoc kojarzony z upalnym latem. Gasi on pragnienie i orzeźwia nasz organizm. Arbuz aż w 92% składa się z wody. Posiada także naturalny cukier pobudzający nasze kubki smakowe. Oprócz wody i cukru w arbuzie znajdziemy szereg składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Dowiedzmy się zatem czy arbuz tuczy i czy może być bez problemu jednym ze składników diety odchudzającej.

O arbuzie

Pierwsze wzmianki o arbuzach pochodzą ze starożytnego Egiptu. Uprawiano je w Indiach oraz w Chinach. Pochodzi on z Afryki Południowej, ale uprawiany jest występuje we wszystkich krajach tropikalnych, jak również w cieplejszych krajach strefy umiarkowanej. Owoc ten należy do rodziny dyniowatych. Jest rośliną jednoroczną. Jego uprawa potrzebuje przede wszystkim dużo stref nasłonecznionych, dlatego najwięcej plantacji arbuza spotyka się jednak w krajach cieplejszych niż Polska. Może osiągnąć wagę nawet do 15 kilogramów.

Właściwości arbuza

Arbuz rzeczywiście jest owocem, który wspomaga odchudzanie. Jeśli chodzi o listę jego właściwości zdrowotnych, jest ona bardzo długa. Dostarcza dużej ilości witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Dzięki temu, że jest niskokalorycznym owocem, w 100granach produktu znajduje się tylko 30 kalorii, może być spożywany w dużych ilościach, nie mając wpływu na wzrost masy ciała. Cechą charakterystyczną arbuza jest fakt, że zdecydowana większość owocu to woda, dlatego też nie wpływa on tucząco na nasz organizm. Z dobrodziejstw arbuza nie bez powodu korzystają więc osoby na dietach odchudzających. Arbuz zawiera magnez, wapń oraz potas. Na szczególną uwagę zasługuje jego wpływ na układ trawienny. Arbuz świetnie wspoma  przemianę materii. Wykazuje działanie moczopędne, dlatego nie bez powodu zalecany jest osobom, które chorują na choroby nerek i układu moczowego. Jak dowodzą najnowsze badania, likopen zawarty w arbuzie wspomaga także leczenie nowotworów.

czy arbuz tuczy- jakie ma wlasciwosci

Wpływ arbuza na funkcjonowanie serca

Spożywanie arbuza zmniejsza ryzyko zachorowalności na choroby serca i krążenia. Arbuz zapobiega jeszcze pojawieniu się chorób takich jak cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze.

Wpływa on na poprawę funkcjonowania tętnic, dlatego zalecany jest dla osób otyłych. Zapobiega wysokiemu ciśnieniu tętniczemu, jak i wykazuje działanie obniżająca ciśnienie. To właśnie dzięki składnikowi, jakim jest likopen, arbuz pomaga chronić przed chorobami serca.

Zapobiega też problemom związanym z miażdżycą, dlatego zalecany jest dla osób starszych.

Arbuz dla urody

Arbuz to doskonałe źródło antyoksydantów, które wpływają na oczyszczanie naszego organizmu. Poza tym też witaminy A, dlatego świetnie wpływa na naszą skórę.

Spożywanie arbuza wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe, ale też łagodzi wszelkie stany zapalne skóry. Składniki odżywcze zawarte w arbuzie sprzyjają utrzymaniu skóry we właściwym stanie nawilżenia, a także w odpowiedni sposób utrzymują w niech wodę. Dzięki temu nie jest ona zbytnio przesuszona ani odwodniona. Ponadto utrzymuje też prawidłowy poziom kolagenu, który odgrywa szczególną rolę dla skóry, włosów i paznokci. Arbuz to owoc bogaty w witaminę C. Jedną z ważniejszych informacji jest fakt, że zaledwie 150 gramów arbuza odpowiada aż 21% dziennego zapotrzebowania na ten rodzaj witaminy.

Arbuz dla aktywnych

Arbuz jest owocem zalecanym dla sportowców i osób, które prowadzą aktywny tryb życia. Posiada on aminokwas L-cytrulinę, dlatego zmniejsza bolesność mięśni, jak również poprawia regenerację powysiłkową. Mogą spożywać go osoby redukujące tkankę tłuszczową, na dietach odchudzających. Dodaje on także wiele energii, która potrzebna jest podczas treningów.

Przepis na pysznego arbuza

Arbuza można przygotowywać na wiele sposobów. Można go także gotować lub dusić. Świetnie smakuje jako składnik koktajli oraz deserów. Lekkie letnie sałatki z arbuzem to świetny sposób na orzeźwienie się podczas upalnego dnia.

Poniżej przedstawiamy sposób na pyszną sałatkę arbuzową z serem feta oraz prażonym pestkami dyni lub słonecznika:

Mieszankę sałat umyć i osuszyć. Arbuza pokroić na małe kawałki. Usunąć pestki. Połączyć z sałatą. Na patelni uprażyć pestki. Pokruszyć ser feta. Dodać ser i pestki do wcześniejszych składników. Sałatkę należy przyprawić oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. I gotowe!

Życzymy smaczego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here